Πώς να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια;

Ένας άνδρας υποφέρει από πόνο στο στομάχι που προκαλείται από σκουλήκια

Οι προσβολές από σκουλήκια παρατηρούνται σε περισσότερους από 1, 5 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Μπορείτε να μολυνθείτε από σκουλήκια μέσω της τροφής, του ακατέργαστου νερού ή μέσω της επαφής με ένα άρρωστο άτομο.

Η ελμινθίαση ή ελμινθική προσβολή είναι μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από παρασιτικά σκουλήκια που ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, 1 στα 100 άτομα είναι κρυφοί φορείς και περίπου το 80% των νέων περιπτώσεων της νόσου εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους. Ταυτόχρονα, οι ελμινθίασες καταγράφονται όχι μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες: κρούσματα εντεροβίασης και ασκαρίασης εμφανίζονται συχνά σε πλούσια τμήματα του πληθυσμού.

Η ευρεία κατανομή των ελμινθάσεων εξηγείται από την ασυμπτωματική πορεία της νόσου στα αρχικά στάδια. Επιπλέον, δεν εμφανίζονται συμπτώματα προσβολής εάν ο αριθμός των παρασίτων στο σώμα είναι χαμηλός. Ο ασθενής μπορεί να μην υποψιάζεται ότι υπάρχουν παράσιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να μολύνει άλλους.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα σκουλήκια;

Σήμερα υπάρχουν 360 γνωστά είδη σκουληκιών που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα περισσότερα από αυτά παρασιτούν στο ανθρώπινο έντερο ή στο ήπαρ, αλλά ανάλογα με τον τύπο του παρασίτου και τον κύκλο ζωής του (αυγό, προνύμφη, ενήλικα), όλα τα όργανα και τα συστήματα μπορούν να επηρεαστούν: πνεύμονες, καρδιά, κεντρικό νευρικό σύστημα, μύες, βολβοί των ματιών, κλπ. Επόμενο .

Οι κύριες βλάβες που προκαλούνται από τους έλμινθους είναι:

 • σταδιακή ανάπτυξη αναιμίας (ανεπαρκής αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων).Τα σκουλήκια καταναλώνουν θρεπτικά συστατικά από τα έντερα, με αποτέλεσμα το σώμα να μην λαμβάνει αρκετά μικρο- και μακροστοιχεία, ο ασθενής χάνει βάρος και υποφέρει από ανεπάρκεια βιταμινών.
 • Καταστροφή οργάνων και ιστών.Πολλά σκουλήκια διεισδύουν στα τοιχώματα του εντέρου και καταστρέφουν τον περιβάλλοντα ιστό καθώς μεταναστεύουν. Μικροσκοπικά τραύματα και έλκη σχηματίζονται στα όργανα, ο γαστρεντερικός βλεννογόνος είναι συνεχώς φλεγμονώδης και ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται.
 • Παθολογίες του νευρικού συστήματος.Τα σκουλήκια όχι μόνο καταστρέφουν τους ιστούς που τα περιβάλλουν, αλλά απελευθερώνουν και άχρηστα προϊόντα - τοξίνες που έχουν καταστροφική επίδραση στα κεντρικά και περιφερικά νεύρα. Ο ασθενής γίνεται νευρικός, ευερέθιστος και υποφέρει από πονοκεφάλους, αϋπνία, λήθαργο και απάθεια.
 • αλλεργική αντίδραση.Τα απόβλητα σκουληκιών (τοξίνες) είναι επίσης επικίνδυνα αλλεργιογόνα. Επομένως, με ελμινθική προσβολή, συχνά αναπτύσσεται εξάνθημα, εμφανίζεται κνησμός και είναι πιθανή ναυτία και έμετος.

Η προσβολή από ελμίνθια στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις και επικίνδυνες επιπλοκές: από διάτρηση (λόγω ελκών) των εντέρων έως παράλυση των χεριών και των ποδιών.

Τυπικοί εκπρόσωποι είναι οι έλμινθες

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι παρασίτων περιλαμβάνουν:

 • Pinworms– Στρογγυλοί σκώληκες που εισβάλλουν στο ορθό και στο κόλον. Η μόλυνση εμφανίζεται όταν δεν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής.
 • Στρογγυλά σκουλήκια– Στρογγυλά σκουλήκια που προσβάλλουν το λεπτό έντερο. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης μπορούν να ταξιδέψουν με τη ροή του αίματος και της λέμφου και να φτάσουν στους πνεύμονες και την καρδιά.
 • Μαστίγιο- ένα στρογγυλό σκουλήκι που ζει στο παχύ έντερο. Διεισδύει στον βλεννογόνο με τη βοήθεια μιας λεπτής κεφαλής, καταστρέφοντας την ακεραιότητα του ιστού και προκαλώντας μικροέλκη.
 • οπισθόρχης– Επίπεδοι σκώληκες που επιτίθενται στο συκώτι. Τα παράσιτα φράζουν τους πόρους, προκαλούν στασιμότητα της χολής και διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του οργάνου.
 • κυρτά κεφάλια- Στρογγυλά σκουλήκια που παρασιτούν το δωδεκαδάκτυλο. Η μόλυνση συμβαίνει μέσω της επαφής με προνύμφες, οι οποίες διεισδύουν στο δέρμα, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.
 • Ταύρος ταινία- μια ταινία που φτάνει σε μήκος έως και 10 μέτρα. Καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο το έντερο και προκαλεί σοβαρή εξάντληση.
 • Εντερικό χέλι– Στρογγυλοί σκώληκες που εισβάλλουν στο κόλον και την σκωληκοειδή απόφυση. Για να γεννήσουν αυγά, τα σκουλήκια κινούνται πιο κοντά στον πρωκτό, προκαλώντας έντονο κνησμό στην περιοχή του πρωκτού.
 • Εχινόκοκκοι– Οι ταινίες, που δεν επηρεάζουν μόνο το γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά και το συκώτι και τους πνεύμονες. Προκαλούν εχινόκοκκο, μια ασθένεια κατά την οποία σχηματίζονται κύστεις σε διάφορα όργανα ενός ατόμου.
Ένας παρασιτολόγος αντιμετωπίζει τις ελμινθικές λοιμώξεις.

Πώς μεταδίδονται τα σκουλήκια;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότεροι από 1, 5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ελμινθίαση που μεταδίδεται από το έδαφος. Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι μπορείτε να μολυνθείτε από σκουλήκια μόνο τρώγοντας τροφές χαμηλής ποιότητας: ακατέργαστο νερό, άπλυτα φρούτα και λαχανικά ή μη επεξεργασμένο κρέας και ψάρι. Δεν είναι όμως έτσι. Μερικά παράσιτα μπορούν να διεισδύσουν μέσω του ανέπαφου δέρματος.

Οι προνύμφες ελμινθών διεισδύουν στο δέρμα, διεισδύουν στα τριχοειδή αγγεία και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Τέτοιες παρακεντήσεις δεν είναι ευαίσθητες στον άνθρωπο - είναι αρκετά δύσκολο να υποψιαστείς μια μόλυνση. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε από παράσιτα εισπνέοντας μικροσκοπικά αυγά μαζί με σκόνη.

Πώς ξέρετε αν έχετε σκουλήκια;

Ανάλογα με το ποια όργανα επηρεάζονται από την προσβολή από ελμινθικά, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν επιπεφυκίτιδα, βήχα, πονοκέφαλο, πρήξιμο και τρόμο των άκρων. Με σοβαρή ανεπάρκεια βιταμινών, εμφανίζεται πόνος στις αρθρώσεις, τα μαλλιά πέφτουν και τα νύχια αρχίζουν να ξεφλουδίζουν. Στα παιδιά, η ελμινθίαση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

Τα κοινά συμπτώματα των σκουληκιών στους ανθρώπους περιλαμβάνουν:

 • αδιαθεσία, αδυναμία, κόπωση.
 • Αλλεργίες όπως εξανθήματα, βήχας, κρίσεις άσθματος.
 • μειωμένη ή αυξημένη όρεξη.
 • ναυτία, έμετος χωρίς δηλητηρίαση.
 • Πόνος στο στομάχι;
 • διάρροια ή δυσκοιλιότητα?
 • απώλεια βάρους, ακόμα κι αν η όρεξη είναι καλή.
 • διαταραχές ύπνου, αϋπνία?
 • φλεγμονώδεις ή διευρυμένοι λεμφαδένες.
 • πυρετός χωρίς αιτία?
 • Πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις χωρίς κίνηση.
 • ροχαλητό ή τρίξιμο των δοντιών ενώ κοιμάστε.
 • παρουσία σκουληκιών στα κόπρανα.
 • Κνησμός στην περιοχή του πρωκτού (συχνά λόγω σκουληκιών).

Πώς να μάθετε αν υπάρχουν σκουλήκια;

Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η παρουσία ελμινθικής προσβολής. Στα αρχικά στάδια, η ασθένεια μπορεί να είναι σχεδόν ασυμπτωματική. Ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να καταστείλει την παθογόνο δράση των τοξινών και των αλλεργιογόνων για κάποιο χρονικό διάστημα. Κατά κανόνα, η έξαρση ξεκινά κατά τη μετανάστευση των προνυμφών ή με την αύξηση του αριθμού των σκουληκιών. Όσο πιο ισχυρή είναι η προσβολή (δηλαδή όσο περισσότερα παράσιτα), τόσο περισσότερα συμπτώματα εμφανίζονται.

Ωστόσο, η ασυμπτωματική πορεία της εισβολής είναι επικίνδυνη - ο ασθενής μολύνει άλλους και η υγεία του σταδιακά επιδεινώνεται. Για την ανίχνευση της νόσου απαιτούνται τακτικές προληπτικές εξετάσεις στο νοσοκομείο. Ως μέρος της πρόληψης, ο θεραπευτής συνταγογραφεί εξετάσεις για σκουλήκια τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Εάν ζείτε σε ενδημική περιοχή: μία φορά κάθε έξι μήνες.

Ανάλυση ελμινθίου

Για τον προσδιορισμό της ελμινθικής προσβολής, μπορούν να συνταγογραφηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις:

 • Ανάλυση κοπράνων.Τα κόπρανα εξετάζονται για την παρουσία αυγών σκουληκιών. Η ανάλυση δεν απαιτεί καμία προηγούμενη προετοιμασία: ο ασθενής χρειάζεται μόνο να φέρει ένα δείγμα κοπράνων.
 • Ανάλυση για εντεροβίαση.Για τον προσδιορισμό της εντεροβίασης (μια ασθένεια που προκαλείται από σκουλήκια καρφίτσας), αρκεί να ληφθεί ένα επίχρισμα (επιχρίσματος) από την περιοχή του πρωκτού. Συνήθως η εξέταση συνταγογραφείται το πρωί πριν πάτε στην τουαλέτα.
 • Εξέταση αίματος για συγκεκριμένα αντισώματα.Η πιο οξυδερκής μελέτη που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε παράσιτα όπως τα στρογγυλά σκουλήκια, η οπίσθορχη, η ακμή και η λάμβλια.

Πόσο καιρό ισχύει η εξέταση κοπράνων για σκουλήκια;

Οι ειδικοί μπορούν να ανιχνεύσουν αυγά σκουληκιών (αν υπάρχουν) με μια εξέταση κοπράνων για σκουλήκια. Αυτή η μελέτη δεν παρέχει 100% εγγύηση ανίχνευσης, επειδή ο αριθμός των αυγών εξαρτάται από τον κύκλο ζωής των σκουληκιών και περιοδικά μπορεί να μην ανιχνεύονται στα κόπρανα παρόλο που η εισβολή επιμένει. Ως εκ τούτου, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν να κάνετε μια εξέταση κοπράνων δύο ή τρεις φορές με μικρά διαστήματα μεταξύ των εξετάσεων.

Εξέταση αίματος για παράσιτα

Η εξέταση αίματος για συγκεκριμένα αντισώματα είναι η πιο πειστική μέθοδος για την ανίχνευση της μόλυνσης από ελμινθικά. Μετά την ανάλυση, ο γιατρός μπορεί όχι μόνο να μιλήσει για την παρουσία σκουληκιών, αλλά και να καθορίσει τον τύπο τους και έτσι να επιλέξει το πιο αποτελεσματικό θεραπευτικό σύμπλεγμα.

Τα σκουλήκια αναγνωρίζονται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα ως παθογόνα: το σώμα αρχίζει να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα για την καταπολέμηση των παρασίτων. Αυτό δείχνει η ανάλυση.

Ποιο τεστ για σκουλήκια είναι καλύτερο;

Εάν υπάρχει υποψία παρασιτικής λοίμωξης, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αρκετές εξετάσεις. Μια ολοκληρωμένη μελέτη σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε την παρουσία σκουληκιών με 100% ακρίβεια και να προσδιορίσετε τον τύπο και το στάδιο του κύκλου ζωής. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι μια ανάλυση είναι καλύτερη ή χειρότερη: για να αυξηθεί η αξιοπιστία της διάγνωσης, πρέπει να πραγματοποιηθούν πολλές δοκιμές.

Πού να πάτε αν υποψιάζεστε σκουλήκια;

Εάν υποπτεύεστε προσβολή από ελμινθικά, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν ειδικό λοιμωξιολόγο. Στα αρχικά στάδια, η ελμινθίαση δεν έχει συγκεκριμένα συμπτώματα, επομένως είναι αρκετά δύσκολο να υποψιαστείτε ότι εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχετε σκουλήκια. Κατά κανόνα, ο ασθενής παραπονιέται για ήπια αδιαθεσία: δυσπεψία, πονοκέφαλος, απάθεια.

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν εντός μιας εβδομάδας ή η κατάσταση υποτροπιάζει τακτικά (π. χ. εάν αισθάνεστε αδιαθεσία κάθε 3-4 μήνες), θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Οι κρίσεις κακής υγείας μπορεί να σχετίζονται με τη μετανάστευση παρασίτων.

Ποιος γιατρός θεραπεύει τα σκουλήκια στον άνθρωπο;

Η αντιμετώπιση των παρασιτικών προσβολών πραγματοποιείται από λοιμωξιολόγο ή παρασιτολόγο. Ωστόσο, δεν πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν ειδικό, αλλά να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή. Θα συνταγογραφήσει μια σειρά από εξετάσεις και, εάν χρειαστεί, θα σας παραπέμψει σε παρασιτολόγο ή γαστρεντερολόγο.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ελμινθίαση;

Εάν ανακαλυφθούν σκουλήκια, ο γιατρός συνταγογραφεί αντιπαρασιτικά φάρμακα που στοχεύουν στην καταπολέμηση ενός συγκεκριμένου τύπου σκουληκιών. Τα σύγχρονα φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά κατά των σκουληκιών σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής: ενήλικες, προνύμφες και αυγά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια μόνο δόση δισκίων είναι αρκετή, αλλά μερικές φορές απαιτείται φαρμακευτική αγωγή - η θεραπεία αναπτύσσεται από θεραπευτή ή παρασιτολόγο.

Είναι απαράδεκτο να παρεκκλίνουμε από τις αναπτυγμένες τακτικές θεραπείας - αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παραμονή των αυγών των σκουληκιών στο σώμα, γεγονός που στη συνέχεια οδηγεί σε εκ νέου προσβολή.

Εκτός από τα αντιπαρασιτικά, μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη βελτίωση της γαστρεντερικής οδού, βιταμίνες για την εξάλειψη των ελλείψεων βιταμινών και αντιισταμινικά (κατά των αλλεργικών αντιδράσεων).

Ελμινθίαση: θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Υπάρχει επαρκής αριθμός μεθόδων για τη θεραπεία της ελμινθίασης με λαϊκές θεραπείες. Συνιστάται στους ασθενείς να καταναλώνουν πολυάριθμες τροφές που περιέχουν ισχυρά αιθέρια έλαια: για παράδειγμα, να πίνουν έγχυμα από σκελίδα ή να τρώνε σκόρδο. Τέτοιες μέθοδοι δεν είναι μόνο αναποτελεσματικές αλλά και επικίνδυνες.

Εάν τα έντερα τραυματιστούν από σκουλήκια, η κατανάλωση προϊόντων με ισχυρά αιθέρια έλαια οδηγεί σε επιπλέον ερεθισμό της βλεννογόνου μεμβράνης, αυξημένο πόνο και προβλήματα με τις κενώσεις του εντέρου.

Επίσης, δεν πρέπει να παίρνετε ανθελμινθικά χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα φάρμακα προκαλούν το θάνατο των σκουληκιών, αλλά δεν προκαλούν την εκκένωση τους, δηλ. H. Παραμένουν στο σώμα, προκαλώντας σοβαρή δηλητηρίαση. Η ασφαλής αντιμετώπιση της εισβολής είναι δυνατή μόνο υπό την επίβλεψη έμπειρου γιατρού!

Πρόληψη ελμινθίασης

Η θεραπεία της ελμινθίασης πρέπει να πραγματοποιείται όχι μόνο από τον ασθενή, αλλά από όλα τα μέλη της οικογένειας. Είναι επίσης απαραίτητο να βράσετε κλινοσκεπάσματα και εσώρουχα και να κάνετε υγρό καθαρισμό με απολυμαντικά. Για την πρόληψη της μόλυνσης από ελμινθικά στο μέλλον, συνιστάται:

 • Ελέγξτε την ποιότητα των τροφίμων που τρώτε: μην τρώτε άπλυτα λαχανικά, φρούτα και βότανα, μη επεξεργασμένο κρέας ή ωμό ψάρι.
 • Τηρείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και μην χρησιμοποιείτε πετσέτες και σκεύη άλλων ανθρώπων.
 • Κάντε μια ολοκληρωμένη εξέταση μία φορά το χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής για αυγά σκουληκιών.

Οι ελμινθικές λοιμώξεις είναι εύκολα θεραπεύσιμες και, εάν εντοπιστούν έγκαιρα, δεν προκαλούν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια έγκαιρα. Για την πρόληψη της ελμινθίασης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις.

Δημοφιλείς ερωτήσεις

 1. Χάνει κάποιος βάρος αν έχει σκουλήκια;

  Η απώλεια βάρους είναι ένα πιθανό, αλλά όχι απαραίτητο, σύμπτωμα προσβολής από παράσιτο. Η απώλεια βάρους λόγω παρασιτικών ασθενειών μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές στη μικροχλωρίδα και στις διαδικασίες απορρόφησης θρεπτικών συστατικών στο έντερο.

 2. Πώς να αφαιρέσετε τα σκουλήκια χωρίς φάρμακα;

  Οι παρασιτικές ασθένειες (σκουλήκια) αντιμετωπίζονται ιατρικά με αντιπαρασιτικά φάρμακα. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τα σκουλήκια. Η επιλογή των αντιπαρασιτικών φαρμάκων εξαρτάται από τον τύπο των σκουληκιών.

 3. Γιατί βγαίνουν τα σκουλήκια;

  Η κίνηση των σκουληκιών στο ανθρώπινο σώμα καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά του κύκλου ζωής τους. Για τα περισσότερα παράσιτα, η εξάπλωση και η μετάδοση συμβαίνει μόνο όταν εξαφανιστούν. Όταν απελευθερώνονται, τα σκουλήκια μπορούν να ανιχνευθούν όχι μόνο στα κόπρανα, αλλά και στα πτύελα και στον εκπνεόμενο αέρα.