Παράσιτα του ανθρώπινου σώματος, κύριοι τύποι

Τα παράσιτα συχνά εμποδίζουν ένα άτομο να ζήσει κανονικά επειδή εξασθενεί σοβαρά το σώμα. Ποιοι εκπρόσωποι παρασιτίζουν πιο συχνά σε εμάς και πώς να το αντιμετωπίσουμε - θα εμφανιστεί το άρθρο.

Τα παράσιτα είναι πλάσματα που ζουν και τρέφονται με τον ξενιστή τους. Μπορούν να κατοικήσουν όλα τα ζώα, τα ψάρια, τα πουλιά καθώς και τους ανθρώπους. Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα καθώς αυτά τα πλάσματα είναι πολύ κακά για την υγεία. Τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα μπορούν να ζήσουν στο ήπαρ, τα έντερα και το αίμα, ακόμη και να επιτεθούν στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες. Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι; Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες παρασίτων: επίπεδα και στρογγυλά σκουλήκια, πρωτόζωα και έντομα. Πώς επηρεάζουν το σώμα και πώς να τους αποβάλλουν - το άρθρο θα εμφανιστεί

Τύποι παρασίτων

το απλούστερο παράσιτο της τρυπανοστομίας στους ανθρώπους

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν διάφοροι τύποι παρασίτων στο ανθρώπινο σώμα:

 • Πρωτόζωα (τρυπανοσώματα, πλασμώδες ελονοσία, λάμπλια, δυσεντερία)
 • Flatworms (γάτα, συκώτι, βόειο κρέας και χοιρινό ταινία);
 • Roundworms (roundworm, pinworm);
 • Έντομα (ψείρες, πεταλούδες, ψύλλοι)
 • Χελικέρες (ακάρεα).

Αυτοί οι τύποι συχνά επιτίθενται στο ανθρώπινο σώμα. Όλοι συμφωνούν ότι τρέφονται με τους χυμούς και τους ιστούς του ξενιστή τους και τον σκοτώνουν αργά. Είναι δύσκολο να διώξουμε κανένα από αυτά, καθώς το καθένα διαθέτει πολλές συσκευές στερέωσης (βεντούζες, άγκιστρα, χελικά) και μερικές ακόμη και εγκαθίστανται στα κύτταρα του σώματος, από όπου είναι απλώς αδύνατο να τα βγάλουμε έξω.

Πιθανώς όλοι γνωρίζουν ψείρες, ψύλλους και κρότωνες, επειδή αυτά τα πλάσματα ζουν στην επιφάνεια του σώματος, είναι εύκολο να τα βρεις και είναι λίγο πιο εύκολο να πολεμήσεις. Αλλά δεν γνωρίζουν όλοι τα εσωτερικά παράσιτα του σώματος, και στην πραγματικότητα είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία.

Το πιο εύκολο

Αυτοί οι μικροί οργανισμοί βρίσκονται παντού:

 • στο νερό;
 • Γη;
 • Αέρας.

Είναι αδύνατο να τα δούμε γιατί αποτελούνται μόνο από ένα κελί. Υπάρχουν αβλαβείς εκπρόσωποι: παπούτσι ciliate, Proteus amoeba, πράσινο euglena και άλλα. Μερικά βοηθούν ακόμη και τα ζώα, για παράδειγμα, μερικά ciliates χωνεύουν κυτταρίνη από γρασίδι για αγελάδες, αλλά τα παράσιτα αφθονούν σε αυτήν την αφθονία.

Plasmodium ελονοσίας

Plasmodium ελονοσίας στο ανθρώπινο σώμα

Ο ντόπιος της Κεντρικής Αφρικής ακολουθεί πολλές χώρες σήμερα. Η ελονοσία Plasmodium μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Anopheles, τα οποία δεν είναι πολύ επιλεκτικά, και το κύριο πράγμα για αυτά είναι η θερμότητα και το νερό. Πολλές χώρες έχουν αποτρέψει την ασθένεια: αποστραγγίζουν τους βάλτους, καταστρέφουν τις προνύμφες και η ασθένεια υποχώρησε εκεί, αλλά αυτό το παράσιτο εξακολουθεί να μαίνεται στην περιοχή της Κεντρικής Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

Στο σώμα, το πλασμώδες ελονοσία περνά από δύο στάδια: το ήπαρ και τα ερυθροκύτταρα. Το πρώτο περνά μετά από μερικές ώρες. Το Plasmodium επιτίθεται στα ηπατικά κύτταρα, τα εισβάλλει, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και τρέφεται με τα θρεπτικά συστατικά του ξενιστή. Σε αυτό το σημείο, ένα άτομο αισθάνεται ήδη τα πρώτα δυσάρεστα συμπτώματα:

 • Ενας πονοκέφαλος;
 • Ναυτία;
 • Απώλεια όρεξης.

Μετά από μερικές ημέρες, το παράσιτο αφήνει το συκώτι στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγει σε ερυθρά αιμοσφαίρια. Ζει εκεί για πολύ καιρό. Κάθε 3-4 ημέρες αφήνει το ένα και μπαίνει στο άλλο. Η διαρροή συνοδεύεται από την απελευθέρωση των απορριμμάτων των πρωτόζωων, επομένως η θερμοκρασία του ιδιοκτήτη αυξάνεται γρήγορα και απότομα, αρχίζει ο πυρετός, ο έμετος και οι εντερικές διαταραχές.

Η θεραπεία της ελονοσίας του Plasmodium είναι δύσκολη επειδή το παράσιτο κρύβεται στα κύτταρα του ξενιστή. Όταν εμφανίζονται τα κύρια συμπτώματα της νόσου, είναι απαραίτητο να καλέσετε ένα ασθενοφόρο και να ποτίζετε συνεχώς τον ασθενή πριν φτάσετε, καθώς η θερμοκρασία και ο πυρετός προκαλούν αφυδάτωση. Ένας τύπος πλασμωδίου είναι εγκατεστημένος στο νοσοκομείο (υπάρχουν περισσότεροι από 5 από αυτούς) και συνταγογραφείται θεραπεία.

Η πρόληψη είναι απλή: μπορείτε να περιβάλλετε τον τόπο κατοικίας σας με ένα κουνουπιέρα εάν υπάρχουν χώροι αναπαραγωγής για το κουνούπι Anopheles στην περιοχή, να στραγγίξετε βάλτους ή να πλημμυρίσετε την επιφάνειά τους με ειδικά μέσα που δημιουργούν μια ταινία μέσω της οποίας οι προνύμφες κουνουπιών δεν μπορούν να αναπνεύσουν και να πεθάνουν.

Giardia και αμοιβαία δυσεντερίας

Λάμπλια στο ανθρώπινο σώμα

Και τα δύο παράσιτα ζουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και κάθε ζώο μπορεί να γίνει ο ξενιστής τους. Μπαίνουν στο σώμα μαζί με βρώμικο νερό, άπλυτα φρούτα ή λαχανικά. Τα αγαπημένα της μέρη είναι οι αγωγοί του ήπατος, το λεπτό έντερο και το άνω μέρος του παχέος εντέρου.

Τα συμπτώματα δεν θα είναι πολύ καιρό και είναι δύσκολο να μην τα προσέξετε. Οι πρώτες εκδηλώσεις είναι διαταραχές των κοπράνων. Με την πάροδο του χρόνου, η θερμοκρασία αυξάνεται απότομα, αρχίζει σοβαρή διάρροια και έμετος. Τις περισσότερες φορές, ένα άτομο πεθαίνει από αφυδάτωση επειδή τα δύο τελευταία συμπτώματα ουσιαστικά δεν σταματούν και ο ασθενής χάνει γρήγορα νερό.

Η καταπολέμηση αυτών των παρασίτων είναι να πίνετε πολύ καθαρό βραστό νερό και να λαμβάνετε ειδικά πακέτα αλατιού - παρασκευάσματα που περιέχουν μια ειδική σύνθεση αλάτων που βοηθούν στη διατήρηση του νερού στο σώμα. Η πρόληψη είναι επίσης απλή - πλύσιμο προϊόντων, παρακολούθηση της κατάστασης του πόσιμου νερού, επειδή είναι η πηγή αυτών των παρασίτων να πολλαπλασιαστούν.

Επίπεδα σκουλήκια

Τα παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι τόσο μονοκύτταρα όσο και πολυκύτταρα. Είναι επίπεδες σκουλήκια. Το όνομα προέρχεται από το σχήμα τους επειδή είναι πραγματικά επίπεδο, επειδή αναπνέουν με ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος, οπότε προσπαθούν να μειώσουν τον όγκο όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπάρχουν 3 τύποι flatworms: ciliates, βδέλλες και ταινίες. Οι πρώτοι είναι αρκετά ακίνδυνοι, ζουν στη στεριά ή στο νερό. Ωστόσο, οι δεύτερες δύο κατηγορίες είναι αυστηρά παράσιτα.

Βεντούζες

Αυτά είναι μικροσκοπικά σκουλήκια που έχουν κορόιδα στο στόμα και στο στομάχι τους. Προτιμούν να ζουν στους αγωγούς του ήπατος και της χοληδόχου κύστης στο σώμα μας. Αυτά τα ελμίνθια έχουν δύο κύριες φάσεις της ζωής - μια προνύμφη και έναν ενήλικα. Ο ξενιστής για τις προνύμφες μπορεί να είναι μαλάκια νερού (συκώτι), ψάρια (νιφάδες γάτας), αλλά τα βοοειδή και οι άνθρωποι είναι μόνιμοι.

Ηπατική αναταραχή στους ανθρώπους

Οι ενήλικες συνήθως εγκαθίστανται στην περιοχή του ήπατος, αλλά μερικές φορές μπορούν να φτάσουν στα έντερα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο. Η διαμονή σας θα συνοδεύεται από:

 • Ενας πονοκέφαλος;
 • Χάνω βάρος;
 • Απώλεια όρεξης
 • Αναιμία.

Μπορούν να σκοτωθούν μόνο από ειδικά ανθελμινθικά που ο γιατρός συνταγογραφεί ανάλογα με τον τύπο του παρασίτου.

Η πρόληψη είναι απλή: μην πίνετε νερό, μην προσπαθείτε να κολυμπήσετε σε στάσιμα νερά, ή μασάτε λεπίδες χόρτου στο χωράφι, όπως πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν, καθώς και οι προνύμφες του σκουλήκι μπορούν να είναι και στο γρασίδι.

ταινία-κασέτα

Οι ταινίες ονομάζονται έτσι επειδή αυτά τα παράσιτα είναι πολύ μεγάλα (με εξαίρεση τον Echinococcus), οπότε μοιάζουν πραγματικά με κορδέλα. Αναπτύσσονται επίσης με την αλλαγή του «τόπου κατοικίας», αλλά τις περισσότερες φορές είναι το άτομο που είναι ο μόνιμος ιδιοκτήτης γι 'αυτούς.

Οι ταινίες με βόειο κρέας και χοιρινό προσβάλλουν το λεπτό έντερο. Συνδέονται με βεντούζες και άγκιστρα, ώστε να μην μπορούν να αφαιρεθούν από περιττώματα. Αναπτύσσονται συνεχώς, μπορούν να φτάσουν σε μήκος 10 μέτρα ή περισσότερο. Μπορούν να αποβληθούν μόνο με ειδικά φάρμακα που σκοτώνουν το παράσιτο, οι θηλάζοντες χαλαρώνουν, πέφτει και βγαίνει με κόπρανα.

Ένας από τους πιο επικίνδυνους εκπροσώπους των ταινιών είναι ο Echinococcus. Ο ξενιστής της προνύμφης του είναι οι άνθρωποι και τα φυτοφάγα, και το ενήλικο σκουλήκι εγκατασταθεί σε αρπακτικά ζώα. Είναι το στάδιο της προνύμφης του παρασίτου που είναι επικίνδυνο επειδή είναι διαφορετικό από τη δομή από αυτό που σχηματίζει την ταινία.

Η εχινοκοκκική προνύμφη είναι ένας σάκος στον οποίο αναπτύσσονται πολλές προνύμφες. Μια τέτοια δομή μπορεί να προσβάλει τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τα έντερα και το ήπαρ. Είναι επικίνδυνο με την απεριόριστη ανάπτυξή του, γιατί αργά ή γρήγορα θα σκίσει τους ιστούς του ιδιοκτήτη. Εάν ο Echinococcus χτυπήσει τον εγκέφαλο ή τους πνεύμονες, μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να σώσει τον ασθενή, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο.

Εάν οι ταινίες έχουν εγκατασταθεί στο σώμα μας, πρέπει επειγόντως να πάμε στο νοσοκομείο επειδή αναπτύσσονται συνεχώς, φράζοντας τα έντερα (ταινίες), επηρεάζοντας τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλο (Echinococcus), πίνοντας όλους τους ζωτικούς χυμούς και σκοτώνοντας τον ξενιστή τους. Η πρόληψη συνίσταται στην εξέταση κρέατος και ψαριών για μικρές λευκές ή κιτρινωπές προνύμφες. Εάν υπάρχουν, ένα τέτοιο προϊόν δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται!

Στρογγυλά σκουλήκια

Ascaris στο ανθρώπινο σώμα

Πολλοί έχουν επίσης ακούσει για στρογγυλά σκουλήκια επειδή δηλητηριάζουν τη ζωή των ανθρώπων όχι λιγότερο συχνά από τα επίπεδα, ειδικά μικρά παιδιά που υποφέρουν από αυτούς. Οι «πιο διάσημοι» εκπρόσωποι είναι οι σκουλήκια και οι σκουλήκια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο. Μερικές φορές μπορούν να φτάσουν σε άλλα όργανα: συκώτι, μάτια, εγκέφαλο.

Οι σκουλήκια αναπτύσσονται με μια αλλαγή στον βιότοπο: οι προνύμφες ζουν στους πνεύμονες ενός ατόμου και ενήλικες στο έντερο. Το όνομα "στρογγυλό" δείχνει το σχήμα διατομής τους - είναι πραγματικά στρογγυλά.

Αυτά τα σκουλήκια δεν έχουν συσκευές στερέωσης, αλλά έχουν μύες που τους βοηθούν να αντέξουν τα κόπρανα. Μερικές φορές σέρνονται έξω από το σώμα μόνοι τους (pinworm) και γεννούν αυγά στον πρωκτό.

Είναι τα παιδιά που πάσχουν από αυτό, επειδή τα μωρά δεν γνωρίζουν τους κανόνες υγιεινής. Αφού χτενίσουν το μέρος όπου τοποθετούνται τα αυγά, μπορούν να βάλουν τα δάχτυλά τους στο στόμα τους και να μολυνθούν ξανά.

Η θεραπεία είναι δυνατή με φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό. Εάν η μητέρα ενός μωρού με καρφίτσα φοβάται να του δώσει χάπια, μπορείτε να τον θεραπεύσετε χωρίς αυτά. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να σκουπίσετε το εσωτερικό των ιερέων με βότκα στις 5-6 το πρωί (αυτή τη στιγμή το θηλυκό αφήνει το σώμα και γεννά αυγά γύρω από τον πρωκτό) και στη συνέχεια τρίψτε το σημείο θεραπείας με κρέμα μωρού για Προστατέψτε τα ευαίσθητα Μην στεγνώνετε το δέρμα.

Η πρόληψη συνίσταται στο γεγονός ότι πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς την υγιεινή: πλύνετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε το πάτωμα και μην πίνετε βρώμικο νερό.

Δοκιμή παρασίτων

Εάν έχετε αμφιβολίες για την υγεία σας, μπορεί να ελεγχθεί για την παρουσία παρασίτων στο σώμα. Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, τοποθετήστε το σύμβολο "συν".

 1. Η απώλεια βάρους παρατηρείται χωρίς δίαιτα ή αλλαγές στη διατροφή.
 2. Η θερμοκρασία αυξάνεται συνεχώς στο εύρος των 37-37, 5 γραμμαρίων.
 3. Δεν υπάρχει όρεξη ή, αντίθετα, θέλετε να τρώτε όλη την ώρα.
 4. Υπάρχει συχνά η επιθυμία να φάει κάτι γλυκό.
 5. Αυξημένος πονοκέφαλος.
 6. Hot flashes της αδυναμίας.
 7. Διαταραχές κοπράνων.
 8. Ναυτία ή έμετος
 9. Αλλεργικά εξανθήματα ή πρήξιμο.
 10. Πόνος στο ήπαρ και τα έντερα.
 11. Λιποθυμία (όταν επηρεάζεται ο εγκέφαλος).
 12. Κουνώντας τα χέρια.
 13. Σταθερή ωχρότητα.

Εάν υπάρχουν 1 έως 4 συν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκουλήκια, αλλά το άτομο βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, είναι άρρωστο ή έχει πεπτικά προβλήματα. Εάν υπάρχουν 5 έως 7 συν, τότε υπάρχει υποψία για την παρουσία παρασίτων, αλλά περισσότερες από 8 θετικές απαντήσεις δείχνουν πραγματικά προβλήματα, επομένως είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε επειγόντως έναν γιατρό.

Τα παράσιτα δηλητηριάζουν το ανθρώπινο σώμα, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τους εμποδίζουν να ζήσουν μια φυσιολογική ενεργό ζωή. Επομένως, πρέπει να θυμάστε τα συμπτώματα της εκδήλωσής τους και τις μεθόδους θεραπείας τους, καθώς και προληπτικά μέτρα, γιατί μόνο τότε μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.