Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα: θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Λαϊκές θεραπείες για την απαλλαγή από παράσιτα

Η παρασίτωση είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες που εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξαρτήτως φύλου. Η μόλυνση στα παιδιά εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά στη ζεστή εποχή. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει επίσης άτομα που έρχονται σε επαφή με άστεγα ζώα και δεν τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Τα ελμίνθια εντοπίζονται αρχικά στο γαστρεντερικό σωλήνα, τα ήδη σχηματισμένα σκουλήκια μπορούν να διεισδύσουν μέσω του εντερικού βλεννογόνου στο ήπαρ, στους πνεύμονες και ακόμη και στον εγκέφαλο, κινούμενοι μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.
Σημάδι

Η παρουσία παρασίτων υποδεικνύεται από πολλά κύρια συμπτώματα μόλυνσης, αλλά υπάρχουν και μακρινά σημάδια ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των σκουληκιών. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να αναπτύξει ασθένειες που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σωλήνα.

Τυπικά συμπτώματα:

 • ενεργή απώλεια βάρους, ενώ η όρεξη βελτιώνεται μόνο, το άτομο τρώει πολύ.
 • Κόπωση, απάθεια, άδικη ευερεθιστότητα.
 • προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, απουσία μυαλού.
 • μυϊκή αδυναμία και πόνο.

Υπάρχουν διάφοροι έλμινθες που μπορούν να προκαλέσουν άλλες ασθένειες. Για παράδειγμα, τα giardia προκαλούν προβλήματα με την πεπτική οδό, η χοιρινή ταινία οδηγεί σε απότομη απώλεια βάρους, τα στρογγυλά σκουλήκια οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις και ακόμη και βρογχικό άσθμα. Τα σκουλήκια (liver fluke) που μεταδίδονται από τις γάτες προκαλούν συμπτώματα όπως πόνο στο συκώτι, υψηλή θερμοκρασία σώματος.

Σπουδαίος!Για το σώμα ενός παιδιού, η μόλυνση με έλμινθες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς το παιδί εξακολουθεί να έχει αδύναμη ανοσοποιητική άμυνα και πολλαπλασιάζονται αρκετά γρήγορα και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι το στομάχι του παιδιού είναι μικρότερο, αλλά τα σκουλήκια μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο, αφού υπάρχει έντονη διάταση του οργάνου, μπορούν να το καταλάβουν εντελώς, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες.

Σε ένα παιδί, η ελμινθίαση υποδηλώνεται από κακό ύπνο, ευερεθιστότητα, απώλεια όρεξης(όταν τα σκουλήκια γεμίζουν το στομάχι), κόπωση, δυσπεψία. Αυτά είναι τυπικά σημάδια της παρουσίας Ascaris ή Giardia στο σώμα ενός παιδιού.

Το σώμα των ενηλίκων έχει ήδη μια σειρά από ένζυμα που προστατεύουν εν μέρει από τη μόλυνση. Βρίσκονται στο στόμα, το οποίο γίνεται σημαντικό εμπόδιο για την είσοδο των προνυμφών.

Αξίζει να το γνωρίσετε!Σε απόκριση στη μόλυνση, οι ασθενείς αναπτύσσουν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Τα σκουλήκια βλάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο προστατευτικός μηχανισμός μειώνεται, η λειτουργία του ήπατος και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος διαταράσσεται. Ένα μολυσμένο άτομο γίνεται ευαίσθητο σε διάφορες εποχιακές μολυσματικές ασθένειες, κρυολογήματα, γρίπη και άλλα. Η θεραπεία αυτών των παθολογιών απαιτεί ήδη περισσότερη προσπάθεια και πολύ χρόνο.

Υπάρχει μια διαίρεση των παρασίτων σε είδη, υπάρχουν εντερικά και εξωεντερικά. Τα πρώτα εισέρχονται στον γαστρεντερικό σωλήνα και πολλαπλασιάζονται εκεί, ενώ τα εξωεντερικά εξαπλώνονται στους μύες, στο συκώτι, στην καρδιά, στους πνεύμονες, κάτω από το δέρμα και σε άλλα όργανα. Τα τελευταία είναι πολύ επικίνδυνα, αφού μπορούν να φτάσουν παντού με την κυκλοφορία του αίματος και να διαταράξουν τη λειτουργία οποιουδήποτε οργάνου.

Τα στρογγυλά σκουλήκια, τα σκουλήκια καρφίτσας, τα τοξόκαρα (έντερα) δίνουν τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

 • αλλεργικό εξάνθημα, ακμή, ακμή στο πρόσωπο και το σώμα.
 • ευθραυστότητα των μαλλιών και των νυχιών?
 • η εμφάνιση θηλωμάτων, διάφοροι τύποι κονδυλωμάτων.
 • σμηγματόρροια και τραχύτητα του δέρματος.

Τα προεξέχοντα θηλώματα εμφανίζονται συχνά σε άτομα με έλμινθους στο σώμα. Άλλες εκδηλώσεις λοίμωξης περιλαμβάνουν προοδευτική απώλεια βάρους, κακή γεύση και κακοσμία του στόματος. Ο ασθενής αρχίζει να κοιμάται ανήσυχος και ξυπνά στη μέση της νύχτας.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, καλοήθεις και κακοήθεις όγκους.Μπορούν να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις και συμπτώματα διαβήτη. Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να παρατηρηθεί τη νύχτα, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει την παρουσία της νόσου.

Προσοχή!Το ανθρώπινο συκώτι επηρεάζεται ιδιαίτερα αρνητικά από το ηπατικό φούσκωμα, το οποίο οδηγεί σε μια έντονη φλεγμονώδη διαδικασία του οργάνου. Σε περίπτωση μόλυνσης, ο ηπατικός πόρος αποφράσσεται, γεγονός που ταυτόχρονα επηρεάζει αρνητικά το αγγειακό σύστημα.

Είναι επικίνδυνο ότι στο αρχικό στάδιο η ασθένεια δεν εκδηλώνεται με κανέναν τρόπο, αλλά όταν μεγαλώσουν οι αιτιολογικοί της παράγοντες, είναι ήδη ορατή μια ζωντανή κλινική εικόνα της νόσου. Πολύ συχνά ένα άτομο στρέφεται σε λάθος ειδικό, επειδή τα σκουλήκια προκαλούν διάφορες παθολογίες που κρύβουν την πραγματική αιτία της νόσου.

Το ηπατικό φούσκωμα μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • υψηλή θερμοκρασία σώματος έως 39 μοίρες.
 • δερματολογικές εκδηλώσεις με τη μορφή εξανθήματος, ερυθρότητας του δέρματος.
 • πόνος στην επιγαστρική περιοχή.
 • παρατηρείται αύξηση στο ήπαρ όταν γίνεται αισθητό το όργανο.
 • δυσπεπτικές εκδηλώσεις, διάρροια ακολουθούμενη από δυσκοιλιότητα.

Χωρίς θεραπεία, η κατάσταση ενός ατόμου επιδεινώνεται σταδιακά, τα συμπτώματα αυξάνονται και ήδη εμφανίζονται επικίνδυνα σημάδια σοβαρής μόλυνσης. Ο ασθενής εμφανίζει αϋπνία, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, αδικαιολόγητη απώλεια δύναμης. Υπάρχουν επίσης ευδιάκριτοι πόνοι στην κοιλιά και την πλάτη, κολικοί της χοληφόρας. Συχνά, η μόλυνση συνοδεύεται από μια τέτοια εκδήλωση όπως ο σχηματισμός κύστεων εσωτερικών οργάνων.

Τα πιο κοινά σημάδια μόλυνσης:

 • Παραβίαση της εντερικής λειτουργίας στο φόντο μεγάλων ελμινθών, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
 • δυσκοιλιότητα, η οποία είναι αποτέλεσμα απόφραξης σε ορισμένα μέρη του εντέρου.
 • διάρροια, η οποία εμφανίζεται όταν οι έλμινθες εκκρίνουν ουσίες όπως το χλώριο και το νάτριο, ενώ δεν αφήνουν το σώμα με κόπρανα.
 • φούσκωμα, πόνος ως αποτέλεσμα συσσώρευσης σκουληκιών στο άνω μέρος του εντέρου.
 • Ο κνησμός στον πρωκτό, ο νυχτερινός τρόμος είναι υποχρεωτικό σύμπτωμα μόλυνσης από σκώληκα.
Πόνος και φούσκωμα - συμπτώματα παρουσίας σκουληκιών στο έντερο

Θεραπεία με λαϊκές θεραπείες

Οι συνταγές εναλλακτικής ιατρικής δεν έχουν διασφάλιση ποιότητας, αλλά έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα. Οι μέθοδοι θεραπείας στο σπίτι στοχεύουν κυρίως στη βελτίωση της γενικής κατάστασης ενός ατόμου και μόνο τότε, εάν είναι δυνατόν, στην εξάλειψη της αιτίας της νόσου.

Σημαντικό να θυμάστεότι οποιαδήποτε λαϊκή θεραπεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και να επιδεινώσει περαιτέρω την υπάρχουσα ασθένεια, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν από τη θεραπεία.

Η συμβατική ιατρική συνιστά την έναρξη της θεραπείας με αλλαγή διατροφής, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους γιατρούς. Είναι απαραίτητο να αυξήσετε την ποσότητα τροφών όπως το ρόδι, οι πιπεριές, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το γκρέιπφρουτ, οι σπόροι κολοκύθας και το μηλόξυδο στη διατροφή.

Οι συνταγές της παραδοσιακής ιατρικής είναι αποτελεσματικές στα αρχικά στάδια της μόλυνσης, όταν η εξάπλωση των ελμινθών στο σώμα δεν έχει ακόμη συμβεί. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η νηστεία δεν είναι θεραπεία, δεν θα απαλλαγείτε από τα παράσιτα με αυτόν τον τρόπο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση του οργανισμού, που δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τα σκουλήκια.

Για να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια, τα παρασκευάσματα φαρμακείου πρέπει να χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις λαϊκές θεραπείες.Υπάρχουν τα λεγόμενα ανθελμινθικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για θεραπεία και πρόληψη.

Αποτελεσματική παραδοσιακή ιατρική:

 1. αλόη- το φυτό διεγείρει την περισταλτική, είναι φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντας, καταστρέφει τα αλλεργιογόνα.
 2. γλυκάνισο- Μαζί με ένα καθαρτικό βοηθά στην ανακούφιση των εντερικών σπασμών. Για το μαγείρεμα χρειάζεστε 3 μικρές κουταλιές από το φυτό, ρίξτε 150 ml βραστό νερό και αφήστε το για 20 λεπτά.
 3. αγγελική- το φυτό εξαλείφει τον μυϊκό πόνο, αλλά το φάρμακο αντενδείκνυται για έγκυες γυναίκες και άτομα με διαβήτη.
 4. οξυάκανθα- Για το μαγείρεμα, πρέπει να παρασκευάζετε 3 γραμμάρια ρίζας ή 2 κουταλάκια του γλυκού μούρα ανά 150 ml νερού, να βράζετε για 15 λεπτά και στη συνέχεια να πίνετε δύο φορές την ημέρα.
 5. μαγειρική σόδα- Πρέπει να διαλύσετε ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού σε νερό και να το πιείτε πριν πάτε για ύπνο.
 6. ελεκαμπάνηείναι ένα φυσικό διεγερτικό του πεπτικού που βοηθά στη δυσπεψία.

Είναι επίσης αποτελεσματικό να χρησιμοποιείτε το νύχι της γάτας, την πάπρικα, την καρύδα και την καλέντουλα για θεραπεία. Τα καρότα, για παράδειγμα, είναι ένας οικονομικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια καρφίτσας στα μικρά παιδιά. Πρέπει να τρώτε μερικά τριμμένα καρότα με άδειο στομάχι καθημερινά.

Το σκόρδο όμως είναι το πιο αποτελεσματικό και γνωστό ανθελμινθικό. Καταστρέφει περισσότερα από 20 είδη παρασίτων. Για θεραπευτικό αποτέλεσμα, αρκεί να φάτε μια σκελίδα σκόρδο με τα γεύματα.

Βλάβη στο ανθρώπινο σώμα που προκαλείται από παράσιτα που απαιτούν θεραπεία

Τροϊτσάτκα

Το Troychatka περιέχει πολλά συστατικά που καταπολεμούν ενεργά τους έλμινθους. Αυτά είναι καρυδιά, αψιθιά, γαρίφαλο.

Τα γαρίφαλα πρέπει να είναι ψιλοκομμένα. Από καρύδια χρειάζεστε το πράσινο κέλυφος ενός νεαρού φυτού. Είναι απαραίτητο να αλέσετε το προϊόν (περίπου 15 τεμάχια) και να ρίξετε 0, 5 λίτρα αλκοόλ. Επιμείνετε για ένα μήνα. Η αψιθιά για μαγείρεμα πρέπει να στεγνώσει και στη συνέχεια να τεμαχιστεί σε μπλέντερ.

Οι σπόροι γαρύφαλλου ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σκοτώνουν τα σκουλήκια. Την πρώτη μέρα πρέπει να πάρετε 1/5 κουταλάκι του γλυκού, στη συνέχεια να αυξήσετε τη δόση στα 2/5, από την τρίτη μέρα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα γεμάτο κουτάλι.

Η σκόνη αψιθιάς πρέπει να καταναλωθεί 1 πρέζα την πρώτη μέρα, να ξεπλυθεί με άφθονο νερό. Τις επόμενες ημέρες, η δόση αυξάνεται κατά 1 πρέζα.

Το βάμμα ξηρών καρπών πρέπει να λαμβάνεται με ρυθμό 1 σταγόνα ανά 100 ml νερού την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια η δόση αυξάνεται κατά 1 σταγόνα ημερησίως.

Η κατά προσέγγιση διάρκεια της θεραπείας είναι 14 ημέρες.

Όταν επιλέγετε θεραπείες, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χωρίς αλλαγή στη διατροφή, η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει. Για να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια, πρέπει να μελετήσετε διεξοδικά τις λαϊκές συνταγές, τα προϊόντα φαρμακείου και τη διατροφή.