Πίνακας ανθρώπινων παρασίτων πρωτοζώων

Ένα από τα κύρια τμήματα της πρωτοζωολογίας είναι αφιερωμένο στους μονοκύτταρους μικροοργανισμούς και θεωρεί ότι το μονοκύτταρο ανθρώπινο παράσιτο είναι ένας από τους τρόπους ύπαρξης των οργανισμών.

Από τη σκοπιά της ιατρικής παρασιτολογίας, η οποία μελετά τους τρόπους και τις αιτίες των ασθενειών, τα συμπτώματά τους (ένα από τα επιμέρους σημεία, η συχνή εκδήλωση ασθένειας, παθολογική κατάσταση ή διακοπή μιας διαδικασίας ζωής) και τις μεθόδους θεραπείας, τα πρωτόζωα καταλαμβάνουν ηγετική θέση. Ακολουθεί η ελμινθολογία, με στόχο την εξάλειψη των ελμινθικών εισβολών και η αραχνοεντομολογία - συστημικές μέθοδοι στην ιατρική που εξαλείφουν τα παράσιτα των αρθροπόδων.

Πρωτόζωα ανθρώπινα παράσιτα

Η άγρια ζωή αντιπροσωπεύεται σε αφθονία από μονοκύτταρους μικροοργανισμούς που ζουν παντού - από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι την ανώτερη ατμόσφαιρα. Όλα ανήκουν στο υποβασίλειο των πρωτόζωων ή πρωτόζωων, το οποίο έχει περισσότερους από 15 χιλιάδες εκπροσώπους μονοκύτταρων πλασμάτων.

Ανάμεσα στα ελεύθερα μονοκύτταρα είδη υπάρχουν και παρασιτικές μορφές, οι οποίες ταξινομούνται σε ξεχωριστή κατηγορία και προκαλούν μια σειρά από σοβαρές ασθένειες - πρωτόζωες και τα αντίστοιχα συμπτώματα, λέει ανώτερος ερευνητής στο ιατρικό κέντρο.

Τα πιο απλά έχουν αρκετές δεκάδες είδη παρασίτων που ζουν σε βάρος του ανθρώπινου σώματος. Οι αμοιβάδες εντοπίζονται στον εντερικό σωλήνα και προκαλούν συμπτώματα (ένα από τα μεμονωμένα σημάδια, συχνή εκδήλωση ασθένειας, παθολογική κατάσταση ή διακοπή μιας ζωτικής διαδικασίας) αμοιβάδα. Εάν πρόκειται για δυσεντερική μορφή του παρασίτου, τότε προκαλεί την ανάπτυξη δυσεντερίας, καθώς και γιαρδίας, που προκαλεί γιαρδιάση. Οι μαλακοί ιστοί των εσωτερικών οργάνων μπορούν να προσβληθούν από το Plasmodium και το Toxoplasma, οδηγώντας σε δυσάρεστα συμπτώματα τοξοπλάσμωσης και απαιτώντας ειδική θεραπεία.

Η δομή των μονοκύτταρων οργανισμών

Το σώμα ενός μικροοργανισμού είναι απλώς ένα κύτταρο που περιλαμβάνει τον πυρήνα και το κυτταρόπλασμα. Είναι επενδεδυμένο με μια κυτταροπλασματική μεμβράνη που περιέχει οργανίδια - το ενδοπλασματικό δίκτυο, ριβοσώματα, τη συσκευή Golgi και μιτοχόνδρια. Όλοι φροντίζουν για τις διαδικασίες της διατροφής, της αναπνοής, της κίνησης, των μεταβολικών διεργασιών και της απέκκρισης.

Το σώμα ενός μονοκύτταρου οργανισμού έχει τόσο σταθερό όσο και μεταβαλλόμενο σχήμα (μπορεί να σημαίνει: το σχήμα ενός αντικειμένου - τη σχετική θέση των ορίων (περιγράμματα) του αντικειμένου, του αντικειμένου, καθώς και τη σχετική θέση των σημείων της γραμμής). Μερικοί εκπρόσωποι των πρωτόζωων έχουν συμμετρικά σώματα, άλλοι έχουν ασύμμετρο σχήμα σώματος. Οι εκπρόσωποι των μαστιγωτών παρασίτων μοιάζουν με άτρακτο στην εμφάνιση. Τα ριζώματα της μορφής (μπορεί να σημαίνει: η μορφή του αντικειμένου - η αμοιβαία διάταξη των ορίων (περιγράμματα) του αντικειμένου, του αντικειμένου, καθώς και η σχετική θέση των σημείων της γραμμής) δεν έχουν καθόλου σώμα .

Τα κύτταρα διαιρούνται με απλή μίτωση, αλλά σε ορισμένα είδη η γονιμοποίηση συμβαίνει σεξουαλικά στην αναπαραγωγική διαδικασία με το σχηματισμό ενός ζυγώτη. Σχεδόν όλοι οι απλούστεροι οργανισμοί είναι ετερότροφοι, αλλά μεταξύ αυτών υπάρχουν αυτοτροφικά είδη μονοκύτταρων παρασίτων.

Η κινητική λειτουργία δημιουργείται στην αμοιβάδα λόγω της ψευδοπόδιας, φαίνεται να ξεχειλίζει και να εκτοξεύει ψευδοπόδια. Οι βλεφαρίδες κινούνται λόγω των συχνά βραχυνόμενων βλεφαρίδων που καλύπτουν σε αφθονία το σώμα τους. Η κίνηση των μαστιγίων οφείλεται στην κίνηση των ίδιων των μαστιγίων, από την οποία πήραν το ανεπιτήδευτο όνομά τους.

Η διαδικασία σίτισης της αμοιβάδας συνδέεται επίσης με ψευδοπόδια, με την τροφή να εγκλωβίζεται και να απορροφάται με ψευδοπόδια. Ορισμένες μορφές τρέφονται με κυτταρικό στόμα. Η πέψη γίνεται με φαγοκυττάρωση - μια εσωτερική διαδικασία - καθώς και με πινοκύττωση - τη διαδικασία της εξωτερικής απορρόφησης της τροφής σε όλη την επιφάνεια του σώματος.

Το κύριο χαρακτηριστικό των πρωτόζωων κατά την έναρξη δυσμενών συνθηκών είναι ο σχηματισμός κύστεων. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η διαδικασία σχηματισμού κύστης σε μοϊμπάδες δυσεντερίας. Επιτρέπει στο παράσιτο (ένα από τα είδη συνύπαρξης των οργανισμών) να διατηρήσει τις ζωτικές του ικανότητες σε μια περίοδο παρατεταμένης αναβίωσης.

Οι κύριες κατηγορίες πρωτόζωων παρασίτων (ένας από τους τύπους συνύπαρξης οργανισμών)

Οι εκπρόσωποι μονοκύτταρων οργανισμών (ένα ζωντανό σώμα που έχει μια σειρά από ιδιότητες που το διακρίνουν από την άψυχη ύλη, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της αυτοσυντήρησης της δομής και της οργάνωσής του και της ικανότητας αναπαραγωγής τους) κατατάσσονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:

τάξη σαρκωτικών

Η κατηγορία σαρκοειδών περιλαμβάνει ένα από τα πιο κοινά μονοκύτταρα παράσιτα που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο - τη δυσεντερική αμοιβάδα, η οποία υπάρχει με τη μορφή 4 διαφορετικών μορφών:

  • Η βλαστική μορφή είναι η μεγαλύτερη, φτάνοντας σε μέγεθος τα 20 μικρά. Η εύρεση παρασίτου στα φρεσκοκομμένα κόπρανα επιβεβαιώνει μια απογοητευτική διάγνωση, τα συμπτώματα της οποίας μιλούν από μόνα τους.
  • Ιστός ή παθογόνος μορφή του παρασίτου που οδηγεί έναν παρασιτικό τρόπο ζωής στον αυλό του παχέος εντέρου. Η ήττα της αμοιβάδας του εντερικού βλεννογόνου παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο.
  • Ημιδιαφανές, ή η κύρια μορφή δυσεντερικής αμοιβάδας, που ζει στον αυλό του παχέος εντέρου. Αυτή η μορφή προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα για αυτήν την ασθένεια. Παρατηρούνται στην πορεία της ύφεσης του ασθενούς ή στο στάδιο της προαγωγής. Η παρουσία του παρασίτου δεν ανιχνεύθηκε στα κόπρανα κανενός είδους.
  • Η προκυστική μορφή της αμοιβάδας στερεώνεται στα ημισχηματισμένα κόπρανα ενός ανθρώπου φορέα της νόσου ή σε έναν ασθενή στο στάδιο της ανάρρωσης.

Τα κύρια συμπτώματα ασθενειών που προκαλούνται από αμοιβαδικές μορφές εκδηλώνονται με συνεχή έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, συχνές κενώσεις καφέ κοπράνων λόγω της περιεκτικότητας σε αίμα και ραβδώσεις βλέννας. Η θερμοκρασία του σώματος παραμένει στα φυσιολογικά όρια. Μια παρόμοια εικόνα μπορεί να συνοδεύει περιοδικά τον ασθενή για αρκετά χρόνια, οδηγώντας σε εξάντληση, καθώς και σε ανάπτυξη αναιμίας. Με επιπλοκές που προκαλούνται από την ιστική μορφή της αμοιβάδας και χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να πεθάνει.

Class Flagellates ή Flagellates

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ο εξοπλισμός του σώματος με τα πιο απλά όργανα κίνησης - ένα ή περισσότερα μαστίγια. Οι ευρέως διαδεδομένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί αυτής της κατηγορίας είναι:

  • τρυπανοσώματα που προκαλούν αφρικανική ασθένεια του ύπνου.
  • Leshmania, που προκαλεί αστική ή αγροτική λεϊσμανίαση.
  • τριχομονάδα - αιτιολογικός παράγοντας της τριχομονάσης, κυρίως της κολπικής μορφής.
  • Το Giardia είναι ένα πρωτόζωο που προκαλεί γιαρδίαση.

Τάξη Σπορόζωων

Τυπικοί εκπρόσωποι των σπορόζωων είναι η ελονοσία Plasmodium, που προκαλεί συμπτώματα βαλαρίας και το Toxoplasma, που προκαλεί νοξοπλάσμωση.

κλάση βλεφαρίδων

Για τους μικροοργανισμούς αυτής της κατηγορίας, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η παρουσία βλεφαρίδων σε όλο το σώμα του μικροοργανισμού. Εκτελούν μια λειτουργία κινητήρα, χάρη στην οποία οι βλεφαρίδες μπορούν να κινηθούν γρήγορα. Ο εκπρόσωπος της τάξης είναι το Balantidia - το μεγαλύτερο ανθρώπινο παράσιτο από την οικογένεια των πρωτόζωων. Προκαλεί μια σοβαρή και σοβαρή ασθένεια βαλαντιδίαση στο φόντο της ελκώδους διαδικασίας. Η νόσος εξελίσσεται σε οξεία υποκλινική μορφή και μπορεί να είναι θανατηφόρα.