Σημάδια παρασίτων που ζουν κάτω από το ανθρώπινο δέρμα

Δυστυχώς, τα παράσιτα μπορούν να ζήσουν και να τρέφονται όχι μόνο στα εσωτερικά όργανα ενός ατόμου, αλλά και να διεισδύσουν κάτω από το δέρμα. Αυτό προκαλεί μια σειρά από ασθένειες που έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Είναι σημαντικό να διαγνώσετε έγκαιρα την αιτία των δυσάρεστων συμπτωμάτων και να ξεκινήσετε τη θεραπεία πριν τα παρασιτικά σκουλήκια προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον οργανισμό. Τα περισσότερα από τα παράσιτα που ζουν κάτω από το δέρμα μπορούν να μολυνθούν μόνο σε τροπικά γεωγραφικά πλάτη: όταν κολυμπούν σε στάσιμη λίμνη, πίνουν άβραστο νερό ή πέφτουν θύματα ενός εντόμου που ρουφάει το αίμα. Όμως κάποια άτομα «εγκαθίστανται» στο σώμα τους χωρίς να φύγουν από το σπίτι.

κόκκινες κηλίδες με υποδόρια παράσιτα

Τύποι ασθενειών και παρασίτων

Η ιατρική διακρίνει μια σειρά από ασθένειες, η διάγνωση των οποίων υποδεικνύει υποδόρια σκουλήκια στον άνθρωπο.

 1. κυστικέρκωση. Οι αιτιολογικοί του παράγοντες είναι οι προνύμφες της ταινίας χοιρινού κρέατος. Τις περισσότερες φορές εισέρχονται στο σώμα με άβραστο νερό ή φαγητό. Αυτά τα σκουλήκια εντοπίζονται στα εσωτερικά όργανα, τα μάτια, τον εγκέφαλο, τους μύες και κάτω από το δέρμα (παρατηρούνται στους ώμους, τις παλάμες, το στήθος). Τέτοια παράσιτα μπορούν να ζήσουν σε ένα άτομο για χρόνια, σχηματίζονται πάχυνση και πρηξίματα κάτω από την επιδερμίδα, τα οποία πυκνώνουν με την πάροδο του χρόνου. Η διάγνωση διευκολύνεται εύκολα από την κνίδωση, η οποία εκδηλώνεται συνεχώς με εξανθήματα στο δέρμα.
 2. σχιστοσωμίαση. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από έλμινθους που ζουν στα νερά της Αφρικής και της Ασίας. Τα σκουλήκια επηρεάζουν το ουρογεννητικό σύστημα και το δέρμα. Τα κύρια συμπτώματα είναι κνησμός, εξάνθημα, δερματίτιδα, έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις, νεφρική βλάβη, διόγκωση του ήπατος.
 3. φιλαρίαση. Πρόκειται για νηματώδεις νηματώδεις που ζουν στη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Διαδίδονται από έντομα που ρουφούν αίμα. Η ασθένεια αναπτύσσεται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (μέχρι επτά χρόνια), αλλά προκαλεί μια σειρά από παθολογίες του δέρματος: έλκη, έκζεμα, οζίδια, βλατίδες, εξανθήματα. Εάν ένα άτομο δεν δίνει προσοχή σε συνεχείς πονοκεφάλους, υπνηλία, διαταραχές ύπνου και γενική αδυναμία, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές με τη μορφή αρθροπάθειας, γλαυκώματος, καταρράκτη.
 4. Συμπτώματα παρασίτων κάτω από το ανθρώπινο δέρμα
 5. Ψώρα. Το άκαρι της ψώρας ήταν ευρέως διαδεδομένο πριν από μισό αιώνα. Εγκαθίσταται στα βαθιά στρώματα του επιθηλίου, τρέφεται με αυτό και γεννά εκεί αυγά. Το θηλυκό παράσιτο ζει περίπου δύο μήνες, αλλά καταφέρνει να γεννήσει αρκετές δεκάδες αυγά κάτω από το δέρμα. Το τσιμπούρι διασπά διόδους στο επιθήλιο, γεγονός που προκαλεί έντονο κνησμό. Σημεία εντοπισμού - πτυχές στο σώμα, στις πλευρές των μηρών, στους μαστικούς αδένες, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα και στα μαλλιά. Το ανθρώπινο δέρμα καλύπτεται από εξανθήματα που δημιουργούν φουσκάλες, σπυράκια, βράσεις και άλλες επιπλοκές.
 6. dirofillary. Πρόκειται για παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν όχι μόνο υποδόρια, αλλά να επηρεάζουν και τον βολβό του ματιού. Τα θηλυκά αυτών των σκουληκιών φτάνουν σε μήκος έως και 30 cm και τα αρσενικά - έως και 10. Οι φορείς των σκουληκιών αυτού του είδους είναι σκύλοι και γάτες και τα κουνούπια, δαγκώνοντάς τα, μεταφέρουν προνύμφες μικροφιλαρίας στον άνθρωπο. Σε αυτή την περίπτωση, η ανάπτυξη ενός ενήλικα στο σώμα μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος της αφαίρεσης των οφθαλμικών βολβών πέφτει ακριβώς στη διάγνωση της διροφιλλαρίας, μετά από ολική επιδείνωση της όρασης, μέχρι τύφλωση. Κάτω από το δέρμα σχηματίζονται φώκιες, οι οποίες φαγούρα, γίνονται κόκκινες και μπορούν να φτάσουν στο μέγεθος ενός αυγού. Το ενήλικο σκουλήκι είναι μέσα τους.
 7. Dracunculosis (θαλάσσιος σκώληκας). Πρόκειται για στρογγυλά σκουλήκια που φτάνουν σε μήκος έως και 120 εκατοστά. Πιο κοινό σε τροπικά κλίματα. Εκτός από τους ανθρώπους, επηρεάζονται και οι γάτες και οι σκύλοι. Μπορείτε να τα πάρετε πίνοντας άβραστο νερό ή κολυμπώντας σε μολυσμένες δεξαμενές. Μόλις το σκουλήκι βρίσκεται στο σώμα με τη μορφή προνύμφης, ενηλικιώνεται μόνο μετά από ένα χρόνο ζωής σε ένα άτομο. Τις περισσότερες φορές, τα πόδια υποφέρουν από αυτή την ασθένεια: είναι επιρρεπή σε επιπλοκές όπως η ανάπτυξη συσπάσεων και φλεγμονής των αρθρώσεων. Επιπλέον, η παρουσία του ινδικού σκουληκιού σε ένα άτομο είναι γεμάτη με γάγγραινα και δηλητηρίαση αίματος.
 8. αγκυλοστομίαση. Τα παθογόνα σκουληκιών ζουν σε μέρη με τροπικό και υποτροπικό κλίμα. Τα αγκυλόστομα εισάγονται κάτω από το δέρμα ενός ατόμου μέσω του παραμικρού τραυματισμού στο δέρμα (συνήθως στα πόδια) και παραμένουν εκεί για να παρασιτούν. Η ασθένεια εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως έντονο κνησμό, μερικές φορές βήχα, αναιμία, σημάδια βλάβης στα εσωτερικά όργανα.
 9. δεμοδήκωση. Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές δερματολογικές παθήσεις. Εμφανίζεται λόγω της διείσδυσης του υποδόριου παθογόνου κρότωνα. Αυτή είναι μια μη ελμινθική ασθένεια, αλλά το παράσιτο ζει επίσης στα στρώματα της επιδερμίδας (στους μεϊβομιανούς πόρους και τους σμηγματογόνους αδένες). Συμπτώματα παρασίτων: άφθονη εκφρασμένη ακμή στο πρόσωπο, τα μάγουλα, το μέτωπο και γύρω από τα μάτια, μερικές φορές υπάρχει απώλεια βλεφαρίδων.
Συμπτώματα του υποδόριου παρασίτου Demodex στο πρόσωπο

Διάγνωση, συμπτώματα και σημεία

Εάν υπάρχουν υποψίες για υποδόρια σκουλήκια και παράσιτα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, καθώς ορισμένα άτομα ζουν στον άνθρωπο για αρκετά χρόνια πριν «ευχαριστηθούν» με τα συμπτώματα. Επομένως, από τη στιγμή της ανίχνευσης, τα παράσιτα έχουν ήδη χρόνο να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία.

Δεδομένου ότι η κλινική εικόνα των σκουληκιών και άλλων υποδόριων κατοίκων είναι μάλλον διφορούμενη και πολλά συμπτώματα εμφανίζονται μεμονωμένα, συνήθως δεν υπάρχει σαφής κατάλογος σημείων. Υπάρχουν διάφοροι δείκτες που μπορούν να υποδείξουν την παρουσία υποδόριων παρασίτων: συνεχής φαγούρα, ερεθισμός του δέρματος, σφραγίδες διαφορετικών μεγεθών, εξάνθημα, μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια του επιθηλίου, έμμεσες - διαταραχές ύπνου, κόπωση. Για να μάθετε την αιτιολογία τέτοιων εκδηλώσεων και να αποκλείσετε μια ελμινθική εισβολή, πρέπει να επισκεφτείτε έναν αριθμό ειδικών, συμπεριλαμβανομένων:

 • δερματολόγος;
 • νευροπαθολόγος;
 • Αλλεργιολόγος;
 • Ειδικός Λοιμωξιολόγος;
 • Ψυχολόγος (αν οι προηγούμενοι ειδικοί δεν βρήκαν παθολογίες στο προφίλ τους).

Η διάγνωση γίνεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τα συμπτώματα:

 • εξέταση αίματος για αντιγόνα.
 • Εξέταση του δείγματος της επιδερμίδας.
 • Κηλίδα;
 • Πάρε ένα μυστικό.
 • γρατσουνιά.

Αυτοί οι δείκτες είναι που μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία ή την απουσία παρασίτων στο δέρμα ενός ατόμου.

Κηλίδες στα χέρια με υποδόριο τσιμπούρι

Παραδοσιακές μέθοδοι καταπολέμησης παρασίτων

Η θεραπεία εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του παρασιτικού σκουληκιού. Η κατάλληλη θεραπεία επιλέγεται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και τον βαθμό παραμέλησης του προβλήματος. Τα περισσότερα φάρμακα είναι αρκετά τοξικά όχι μόνο για το σκουλήκι, αλλά και για το ανθρώπινο σώμα.

 • Η απαλλαγή από τη δρακουνκουλίαση είναι δυνατή μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης.
 • Τα παράσιτα της ψώρας απομακρύνονται αποτελεσματικά από το υδροχλωρικό οξύ και το θειικό σαπούνι.
 • με τη σχιστοσωμίαση, ένα φάρμακο αντιμόνιο βοηθά.
 • Το σώμα απαλλάσσεται από την αποδημίαση με μια καλλυντική σειρά για την περιποίηση του προσώπου (ειδικό σαπούνι για πλύσιμο, κρέμα).

Εκτός από την παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή, ο ασθενής πρέπει να αυστηροποιεί τις διαδικασίες υγιεινής, να παρακολουθεί προσεκτικά την καθαριότητα του σώματος, των χώρων και των ρούχων και να αποφεύγει την περιττή επαφή με ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεστε διαιτητικά τρόφιμα και καλλυντικά περιποίησης δέρματος.

Πρόληψη υποδόριων σκουληκιών

Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις ελμινθικές εισβολές, καθώς είναι αρκετά εύκολο για τα παράσιτα να αποικίσουν το σώμα και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος υποδόριας μόλυνσης με σκουλήκια, οι γιατροί συμβουλεύουν να τηρείτε τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Πριν ταξιδέψετε σε χώρες με τροπικό κλίμα, πρέπει να εμβολιαστείτε.
 2. Να ακολουθείτε πάντα τους κανόνες υγιεινής: πλένετε τα χέρια μετά από επαφή με πολλούς ανθρώπους, χρήματα, μετά την τουαλέτα, πριν φάτε.
 3. Οι γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ξένα καλλυντικά, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος να εμφανίσουν στο δέρμα τους προνύμφες παρασίτων (ή τσιμπούρι).
 4. τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται καλά πριν από τη χρήση, αλλά είναι καλύτερο να τα ρίχνετε βραστό νερό, να εκθέτετε το κρέας σε παρατεταμένες θερμικές επιδράσεις, να βράζετε νερό για να πιείτε.
 5. Αντιμετωπίστε προσεκτικά τις βλάβες του δέρματος με αντισηπτικά, ειδικά στις τροπικές περιοχές.
 6. Μην κολυμπάτε σε βρώμικα και αμφίβολα νερά.

Εάν τα παράσιτα έχουν εγκατασταθεί κάτω από το δέρμα, αυτός είναι ένας λόγος να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να καθορίσει τον τύπο του σκουληκιού και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής περιμένει για συντηρητική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ανθελμινθικών και άλλων φαρμάκων που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της νόσου στον άνθρωπο.