Σκουλήκια (ελμινθίαση)

Τα σκουλήκια είναι σκουλήκια που οδηγούν σε έναν παρασιτικό τρόπο ζωής στο σώμα του ξενιστή τους - ένα άτομο. Η ηλικια δεν εχει σημασια. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά είναι εξίσου ευαίσθητα σε μολύνσεις. Η ταξινόμηση της ελμινθίαση είναι πολύ εκτεταμένη, ειδικά σε χώρες με ζεστά κλίματα.

Παράσιτα στο ανθρώπινο σώμα

Υπάρχουν 3 κατηγορίες παρασιτικών σκουληκιών:

  • στρογγυλό (νηματώδη) - σκουλήκια, σκουλήκια;
  • Ταινία (cestodes) - ταινίες χοιρινού κρέατος, ταινίες βοείου κρέατος, εχινόκοκκος;
  • Πλατένια σκουλήκια, βδέλλες (τριμήματα).

Τα πιο συνηθισμένα σκουλήκια στα παιδιά είναι οι σκουλήκια που προκαλούν εντεροβίαση. Αυτά τα ελάσματα είναι μικρά, κατά μέσο όρο έως 1 cm, λευκό-γκρι με καμπύλο σώμα. Ο τόπος εντοπισμού αυτών των παρασίτων είναι το παχύ έντερο, αλλά μπορούν επίσης να εισβάλουν στα κάτω μέρη του λεπτού εντέρου. Τα pinworms πολλαπλασιάζονται στο δέρμα κοντά στον πρωκτό. Τη νύχτα, τα θηλυκά pinworms βγαίνουν για να γεννήσουν τα αυγά στις πτυχές του δέρματος και συχνά εισβάλλουν στα χείλη των κοριτσιών, η οποία τελειώνει με μολυσματικές ασθένειες των γεννητικών οργάνων. Συνολικά, αυτά τα ελμίνθια ζουν περίπου 1-1, 5 μήνες. Η διαδικασία της μόλυνσης σε ένα παιδί μπορεί να προκαλέσει την αδιαθεσία για πολλά χρόνια. Τα παράσιτα μπορούν να ανιχνευθούν στα κόπρανα με γυμνό μάτι.

Τα σκουλήκια είναι ένας άλλος τύπος σκουληκιών που είναι πιο συνηθισμένος στα παιδιά. Από ένα χαρακτηριστικό είδος, που φτάνει σε μήκος 15 cm, αυτά τα νηματώδη εγκαθίστανται στον αυλό των βρόχων του λεπτού εντέρου και κινούνται προς την κατεύθυνση του κινούμενου κομματιού τροφής. Σκουλαρίκια σπάνια καταλήγουν στα κόπρανα. Τα θηλυκά ρίχνουν τακτικά αυγά, τα οποία μπορούν να βρεθούν στην ανάλυση κοπράνων. Ωστόσο, εάν δεν βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει μολυνθεί. Ο κύκλος ζωής ενός σκουλήκι μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Οι λόγοι

Η περιέργεια του μωρού αναγνωρίζεται από τα δάχτυλά του, το παιδί γνωρίζει τον κόσμο, αγγίζει ενεργά όλα όσα έρχονται κάτω από το χέρι του και το τραβά αμέσως στο στόμα του για να αποκτήσει δύναμη και γεύση. Έτσι μπαίνουν τα αυγά pinworm με ασφάλεια στο πεπτικό σύστημα του μελλοντικού μικρού ξενιστή τους.

Ένα παιδί μολύνεται με τα αυγά των σκουληκιών από την επιφάνεια των άπλυτων φρούτων όταν πίνει μολυσμένο νερό. Πολύ συχνά, η λοίμωξη συμβαίνει όταν επικοινωνείτε με ζώα ή όταν παίζετε στο έδαφος, σε άμμο, όπου οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν να λύσουν τα φυσιολογικά τους προβλήματα. Συχνά, μετά από μια βόλτα, τα παιδιά δεν πλένουν τα χέρια τους και όλη η βρωμιά μπαίνει στο στόμα τους μαζί με παρασιτικά αυγά.

Συμπτώματα

Εάν ένα παιδί έχει μολυνθεί με μεγάλο αριθμό αυγών από παρασιτικά σκουλήκια, μπορεί να υπάρξει απότομη επιδείνωση μέσα σε λίγες ημέρες. Σε ήπιες περιπτώσεις, τα πρώτα συμπτώματα εισβολής εμφανίζονται μετά από αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Πολλά εξαρτώνται από την ασυλία του παιδιού. Μπορεί να αντιμετωπίσει καλά τα παράσιτα και να εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Αλλά σταδιακά η άμυνα μειώνεται και τα ελμίνθια μολύνουν το σώμα, γεγονός που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα.

Τα πρώτα σημεία είναι συμπτώματα δηλητηρίασης. Η ζωτική δραστηριότητα των σκουληκιών συνοδεύεται από την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ζωικών τοξινών που μπορούν να δηλητηριάσουν το σώμα του παιδιού. Στα έντερα, τα παρασιτικά σκουλήκια χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα το μωρό να έχει σταδιακά έλλειψη πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών και βιταμινών.

Το παιδί έχει:

  • Ισχνότητα,
  • Χρώμα του δέρματος,
  • Αδυναμία, συχνή ζάλη,
  • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, κεφαλαλγία,
  • άσχημο όνειρο,
  • Δάκρυα,
  • καταθλιπτική διάθεση.

Η εντερική δυσφορία εκδηλώνεται - δυσκοιλιότητα, χαλαρά κόπρανα, γρύλισμα και πόνος στην κοιλιά, ναυτία και έμετος, επώδυνες αισθήσεις σε διάφορα μέρη της κοιλιάς και αέριο. Η ασθένεια μπορεί να συνοδεύεται από αλλεργικές καταστάσεις: κνησμός, εξανθήματα, βήχας, φλεγμονή των βλεννογόνων της αναπνευστικής οδού. Η αποδυνάμωση της ανοσίας οδηγεί στην προσθήκη μολυσματικών ασθενειών.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση της ελμινθίαση στα κόπρανα είναι αρκετά δύσκολη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αυγά ή οι σκώληκες δεν εμφανίζονται καθημερινά στα κόπρανα και η τεχνική της μικροσκοπίας επιχρίσματος από την ανάλυση απαιτεί μεγάλη προσοχή. Για να αυξήσετε την αξιοπιστία της ανάλυσης των περιττωμάτων για τα αυγά από σκουλήκια, συνιστάται η λήψη τουλάχιστον 3 ημερών στη σειρά.

Εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης με σκουλήκια (επαφή με ζώα, το παιδί παίζει στο πάτωμα ή σε ανοιχτές άμμο, η συνήθεια του παιδιού να βάζει πράγματα στο στόμα του, να δαγκώνει τα νύχια τους ή να γλείφει τα δάχτυλά του κ. λπ. ), είναι Συνιστάται να υποβληθεί σε εις βάθος εξέταση, η οποία εκτός από την ανάλυση τριπλών κοπράνων περιλαμβάνει επίσης ειδικές εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων ελμινθών.

Με αλλεργικές εκδηλώσεις άγνωστης προέλευσης, αύξηση του αριθμού των ηωσινόφιλων στην εξέταση αίματος, επίμονη εντερική δυσβολία, συνιστάται η δωρεά αίματος για τον προσδιορισμό των ανοσοσφαιρινών της κατηγορίας Ε (Ig E και G) έναντι των σκουληκιών και άλλων ελμινθών. Μπορείτε να αναζητήσετε σκουλήκια στα κατοικίδια.

Λαμβανομένων υπόψη όλων των έμμεσων σημείων και της αναμνηστικής, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αντιελμινθική θεραπεία χωρίς άμεση απόδειξη της παρουσίας σκουληκιών στο παιδί, όταν άλλες παθολογίες που προκαλούν παρόμοιες κλινικές εκδηλώσεις αποκλείονται από όλα τα μέλη της οικογένειας προκειμένου να αποφευχθεί ο εστίαση της μόλυνσης μεταξύ τους με ελμινθικά αυγάΣε αυτήν την περίπτωση, είναι επίσης απαραίτητο να ενταθούν τα μέτρα υγιεινής, ιδίως για να βράσουν και να σιδερωθούν τα κρεβάτια και τα προσωπικά κλινοσκεπάσματα και στις δύο πλευρές.