Helminths: ποια είναι τα επικίνδυνα παρασιτικά σκουλήκια για τον άνθρωπο

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε δεύτερο άτομο στον πλανήτη μολύνεται με ελμίνθους κάθε χρόνο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παρασιτικά σκουλήκια δεν είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία. Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά: Τα Helminths μπορούν να μολύνουν σημαντικά εσωτερικά όργανα: καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλο.

Helminths - ποιοι είναι αυτοί;

Τα Helminths είναι παρασιτικά σκουλήκια που μπορούν να επιλέξουν το σώμα ενός ατόμου, ζώου ή φυτού που θα φιλοξενήσει. Υπάρχουν συνολικά τρεις κατηγορίες ελμινθών:

 • Ταινίες.Αυτή η τάξη περιλαμβάνει περίπου 3, 5 χιλιάδες τύπους ελμινθών. Το μήκος των παρασιτικών σκουληκιών κυμαίνεται από μερικά mm έως 10-15 μέτρα.
 • Βδέλλες.Τα παράσιτα πήραν το όνομά τους λόγω της παρουσίας βεντούζων που τους βοηθούν να αποκτήσουν θρεπτικά συστατικά. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μολύνει περίπου 4 δωδεκάδες είδη βδέλλες. Κατά κανόνα, το μήκος των σκουληκιών δεν υπερβαίνει τα 5 cm.
 • στρογγυλά σκουλήκια.Αυτή η κατηγορία ελμινθών έχει περισσότερα από 24. 000 είδη. Τα στρογγυλά σκουλήκια έχουν σχήμα ατράκτου. Συνήθως το μήκος τους δεν υπερβαίνει τα 0, 5 μέτρα.

Μπορείτε να μολυνθείτε με ελμίνθους με διάφορους τρόπους. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, η παρασιτική εισβολή συμβαίνει για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Κακή υγιεινή χεριών.
 2. Άπλυτα λαχανικά, φρούτα. Άψητο ή άψητο κρέας, ψάρι - η χρήση τέτοιων προϊόντων αυξάνει τον κίνδυνο παρασιτικής προσβολής πολλές φορές.
 3. Κρατήστε το φαγητό ανοιχτό έξω από το ψυγείο. Τα έντομα μπορούν να μεταφέρουν αυγά ελμινθών σε τρόφιμα που αποθηκεύονται χωρίς συσκευασία.
 4. Επικοινωνήστε με τα κατοικίδια.
Αιτίες μόλυνσης του σώματος με παράσιτα

Τα κύρια συμπτώματα της παρουσίας παρασίτων στο σώμα:

 • Ναυτία, έμετος, διάρροια
 • Απώλεια βάρους;
 • αλλεργικά εξανθήματα
 • Φούσκωμα;
 • Κνησμός στον πρωκτό
 • Τα δόντια αλέθονται σε ένα όνειρο.

Ποια σκουλήκια είναι πιο κοινά στη Ρωσία; Σκεφτείτε τους πιο συνηθισμένους τύπους παρασιτικών σκουληκιών και τις ασθένειες που προκαλούν.

Ταινίες

Το σώμα της ταινίας αποτελείται από στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 3 έως 5000. Το κύριο στοιχείο της στερέωσης του ελμίνθου είναι το κεφάλι, επιπλέον είναι βεντούζες και γάντζοι.

Οι πιο συχνές αιτίες των ταινιών είναι:

 • Διφυλλοβοθρίαση;
 • Σωλήνες τενιαρίνης;
 • Τενίαση.
Ταινία, ένα παράσιτο του ανθρώπινου σώματος

Διφυλλοβοθρίαση

Ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου είναι μια ευρεία ταινία που προσβάλλει τα ανθρώπινα έντερα. Τα αυγά σκουληκιών αναπτύσσονται σε γλυκό νερό. Το σχήμα της ταινίας που εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα έχει ως εξής:

 • Τα αυγά του σκουληκιού καταπίνονται από καρκινοειδή που ζουν στη δεξαμενή.
 • Τα μολυσμένα μαλακόστρακα τρώγονται από ψάρια.
 • Ένα άτομο μολύνεται από ένα παράσιτο τρώγοντας ψάρια που έχουν υποστεί ανεπαρκή θερμική επεξεργασία.

Τα συμπτώματα της νόσου αναπτύσσονται 1, 5 μήνες μετά τη μόλυνση. Το κύριο σημάδι της παθολογίας είναι η παρουσία στα περιττώματα των λευκών θραυσμάτων ελμινθών.

Η ταινία προσκολλάται στην εντερική επένδυση και απορροφά μια μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β12. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα με διφυλοβρωθία παρουσιάζουν συχνά αναιμία. Επιπλέον, η ταινία μπορεί να προκαλέσει αύξηση του ήπατος, του σπλήνα και της εντερικής απόφραξης.

Teniarinhoz

Ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου είναι η ταινία του βοείου κρέατος, που ζει κυρίως στο ανθρώπινο λεπτό έντερο. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξής του, το helminth αντικαθιστά δύο ξενιστές: το ενδιάμεσο προϊόν είναι το ζώο, το κύριο προϊόν είναι οι άνθρωποι. Οι ταινίες του βοείου κρέατος μπορούν να ζήσουν στο σώμα, να αναπαραχθούν και να βλάψουν την υγεία για 20 χρόνια.

Συνήθως, οι άνθρωποι αναπτύσσουν σωλήνες τενιαρίνης αφού τρώνε βόειο κρέας άψητο ή άψητο.

Η ασθένεια προχωρά συχνά χωρίς έντονα συμπτώματα και ανιχνεύεται κατά λάθος όταν ένα άτομο βλέπει ελμίνθια στα κόπρανα. Σε ορισμένα άτομα, εκτός από τα κύρια σημάδια της λοίμωξης από ελμινθούς, μπορεί να εμφανιστεί σύνδρομο πόνου στη δεξιά πλευρά του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.

Τα ενήλικα ελμινθιά μπορούν να διεισδύσουν στο προσάρτημα, στον παγκρεατικό πόρο και στη χολική οδό και να προκαλέσουν οξείες φλεγμονώδεις διεργασίες σε αυτά. Με πολλαπλές παρασιτικές λοιμώξεις, μπορεί να αναπτυχθεί εντερική απόφραξη.

Παράσιτο της ταινίας του βοείου κρέατος

Τένωση

Ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου είναι το χοιρινό φιλμ, το οποίο αρχικά επηρεάζει το ανθρώπινο λεπτό έντερο. Τα ανθρώπινα όντα μολύνονται τρώγοντας ωμό ή ακατάλληλα μαγειρεμένο χοιρινό.

Το παράσιτο μπορεί να εισβάλει σε διάφορα όργανα και ιστούς και να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, την πλάτη και τα άκρα. Η παθολογία είναι πιο ευνοϊκή όταν το σκουλήκι εντοπίζεται στον υποδόριο λίπος και τον σκελετικό μυϊκό ιστό. Όταν τα σκουλήκια εισβάλλουν στους μυς των ματιών, προκαλούν μείωση της οπτικής οξύτητας, δακρύρροιας και φωτοφοβίας. Η ήττα της χοιρινής αλυσίδας του εγκεφάλου μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Βεντούζες

Τα flukes είναι σε σχήμα φύλλου και έχουν υψηλές αναπαραγωγικές δυνατότητες σε διαφορετικές περιόδους του κύκλου ζωής. Η αναπαραγωγή των σκουληκιών δεν είναι δυνατή μόνο σεξουαλικά με γονιμοποίηση, αλλά και χωρίς αυτήν. Εκτός από τις βεντούζες, τα σκουλήκια έχουν πολλά άγκιστρα και καρφιά, πράγμα που σημαίνει ότι προσκολλούνται αξιόπιστα στις βλεννογόνες μεμβράνες των οργάνων.

Τυχαία είδη παρασίτων

Κοινές παθολογίες που προκαλούνται από βδέλλες:

 • Φασκιόλιαση;
 • Οιστορχίαση
 • Παραγονιμίαση.

Φασσιόλιαση

Η φασιολιίαση εμφανίζεται όταν το ήπαρ ή η χοληδόχος κύστη έχει υποστεί βλάβη από το συκώτι. Βασικά, η μόλυνση εμφανίζεται όταν τρώτε λαχανικά για τα οποία έχει χρησιμοποιηθεί νερό από ανοιχτές δεξαμενές.

Εκτός από τα συνηθισμένα σημάδια μόλυνσης από παράσιτο, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει κρίσεις άσθματος που συνοδεύονται από δύσπνοια, έξαψη προσώπου, διασταλμένους μαθητές και ταχυκαρδία. Όταν ένας ενήλικας έχει προκαλέσει απόφραξη στη χολική οδό, αναπτύσσεται αποφρακτικός ίκτερος. Σημάδια παθολογίας:

 • Κράμπες στον πόνο στο δεξιό υποχόνδριο.
 • Κιτρίνισμα του δέρματος
 • Πυρετός;
 • άχρωμα κόπρανα.

Οιστορχίαση

Ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου είναι ένα ατύχημα σε γάτες. Το όνομα του παρασίτου προέρχεται από το γεγονός ότι, εκτός από τον άνθρωπο, μολύνει συχνά γάτες και άλλα θηλαστικά που τρώνε ψάρια.

Σύμπτωση γατών παρασίτων

Η βδέλλα της γάτας επηρεάζει συνήθως το ήπαρ και το πάγκρεας και προκαλεί φλεγμονή στα όργανα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και εξαρτώνται από τον αριθμό των παρασίτων. Ο ασθενής μπορεί να βιώσει:

 • Συμπτώματα δηλητηρίασης
 • Πυρετός;
 • Κνίδωση;
 • φαγούρα στο δέρμα;
 • Πόνος στους μύες, τις αρθρώσεις, το δεξιό υποχόνδριο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ελμινθία προκαλούν αύξηση των λεμφαδένων, την ανάπτυξη ίκτερου. Η χρόνια μορφή της παθολογίας οδηγεί συχνά σε ηπατίτιδα, κίρρωση του ήπατος.

Παραγονιμίαση

Η ασθένεια οφείλεται σε ατύχημα του πνεύμονα που εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα με μολυσμένα καρκινοειδή.

Πρώτα το παράσιτο εισέρχεται στο ανθρώπινο έντερο και μετά στην κοιλιακή κοιλότητα. Το τελικό σημείο του ταξιδιού του είναι πνευμονικός ιστός. Επιπλέον, το σκουλήκι μπορεί να διεισδύσει στον εγκέφαλο και να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Παράσιτο ατύχημα στους πνεύμονες

Ειδικά σημάδια παρασιτικής εισβολής στους πνεύμονες:

 • Πόνος στο στήθος;
 • Βήχας με φλέγμα που μπορεί να περιέχει πύον και αίμα.
 • Πυρετός.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ελμίνθια προκαλούν παραβίαση της λειτουργίας του αερισμού των πνευμόνων και της ανταλλαγής αερίων κατά την αναπνοή.

Στρογγυλά σκουλήκια

Λόγω της δομής τους, οι σκουλήκια (νηματώδη) μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και σε ακραίες συνθήκες. Το σώμα σας είναι καλυμμένο με μυοδερμικό σάκο τριών στρωμάτων που προστατεύει αξιόπιστα τα παράσιτα από εξωτερικές επιδράσεις.

Τύπος παρασιτικού σκουλήκι

Συχνές ασθένειες που προκαλούνται από νηματώδη:

 • Ασκαρία;
 • Εντεροβίαση;
 • Τριχίνιαση.

Ασκαρίωση

Η ανάπτυξη της νόσου προκαλεί Ascaris, τα οποία αρχικά είναι σταθερά στο λεπτό έντερο. Το μέσο μήκος των ενηλίκων είναι 40 cm. Οι προνύμφες του παρασίτου μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα με άπλυτα λαχανικά και φρούτα, καθώς και μολυσμένο νερό. Τα άσχημα πλυμένα χέρια πριν από το φαγητό είναι επίσης μια κοινή αιτία της ασκηρίασης.

Κατά τη διάρκεια της διείσδυσης των προνυμφών στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να παρατηρηθεί μια θερμοκρασία υπό-εμπύρετου, αλλεργικά εξανθήματα και βήχας με την απελευθέρωση διαυγών πτυέλων. Σημάδια του εντερικού σταδίου της ασκορίασης (διάρροια, κοιλιακό άλγος) παρατηρούνται μόνο παρουσία πολλών παρασίτων. Η ζωή στο έντερο ενός σκουληκιού είναι συνήθως ασυμπτωματική.

Επιπλοκές από πολλαπλές παρασιτικές προσβολές:

 • Απόφραξη του χολικού αγωγού.
 • πυώδεις φλεγμονώδεις διεργασίες στη χοληδόχο κύστη, στο ήπαρ.
 • Φλεγμονή του προσαρτήματος.
 • Εντερική απόφραξη.

Εντεροβίαση

Οι προβοκάτορες της νόσου είναι καρφίτσες - μικρά σκουλήκια μήκους έως 1 cm. Τα Helminths εισέρχονται στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα όπως τα σκουλήκια.

ανθρώπινα παράσιτα

Επί του παρόντος, η εντεροβίαση είναι η πιο κοινή παρασιτική παθολογία στον κόσμο. Βασικά, η ασθένεια διαγιγνώσκεται σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο με πολλαπλές παρασιτικές λοιμώξεις. Τα παιδιά συχνά έχουν διάρροια, βλέννα στα κόπρανα, δύσκολη και επώδυνη πέψη, κνησμό στον πρωκτό και ναυτία. Εάν η ασθένεια είναι σοβαρή, μπορεί να εμφανιστούν κράμπες στα άκρα. Επιπλέον, οι καρφίτσες μπορούν να εισβάλουν στα γεννητικά όργανα και να προκαλέσουν οξεία φλεγμονή εκεί.

Τριχίνιαση

Αυτή η ασθένεια προκαλεί Trichinella - ένα από τα μικρότερα παρασιτικά σκουλήκια. Το μήκος του παρασίτου σπάνια υπερβαίνει τα 4 mm. Στο στάδιο της προνύμφης, τα σκουλήκια μπορούν να μολύνουν τους σκελετικούς μύες. Η εξαίρεση είναι το μυοκάρδιο - ο μυϊκός ιστός της καρδιάς. Οι ενήλικες παρασιτίζουν το λεπτό έντερο.

Συνήθως, η μόλυνση εμφανίζεται στους ανθρώπους όταν τρώνε μισό ψημένο χοιρινό. Ταυτόχρονα, για την ανάπτυξη της νόσου, αρκεί η κατανάλωση μόνο 30 g κρέατος που προσβάλλεται από παράσιτα.

Η παθολογία εκδηλώνεται στα τυπικά συμπτώματα μιας παρασιτικής εισβολής. Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα των βλεφάρων, του προσώπου, των χεριών και των ποδιών, του πόνου στην πλάτη και των μυών του μαστούΠιθανές επιπλοκές είναι η πλήρης ή μερική απώλεια κινητικότητας, αναπνευστική παράλυση.

Πώς μπορώ να αποφύγω μια προσβολή ελμινθών;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης παρασιτικών σκουληκιών, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες:

 1. Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν φάτε, αφού επισκεφθείτε το δρόμο σε δημόσιους χώρους.
 2. Παρατηρήστε τη σωστή τεχνολογία για το μαγείρεμα κρέατος και ψαριού. Η θερμική επεξεργασία του κρέατος και των προϊόντων ψαριών θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 20 λεπτά.
 3. Μην τρώτε αποξηραμένα ή αποξηραμένα ψάρια.
 4. Εκτελέστε αποξήρανση κατοικίδιων ζώων.
 5. Ελέγχετε τακτικά, ακόμα κι αν δεν έχετε παθολογικά συμπτώματα. Οι πιο κοινές διαγνωστικές μέθοδοι είναι η μακροσκοπική και μικροσκοπική εξέταση των περιττωμάτων. Η πρώτη μέθοδος σάς επιτρέπει να αναγνωρίζετε ενήλικες, τη δεύτερη - αυγά και προνύμφες σκουληκιών.