Ποια παράσιτα προκαλούν αλλεργίες στον άνθρωπο;

Μια αρνητική αντίδραση του σώματος μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο με ζώα, γύρη φυτών, φάρμακα και τρόφιμα. Η αύξηση της ισταμίνης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ελμινθούς και πρωτόζωα. Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε ποια παράσιτα προκαλούν αλλεργίες και πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο.

Εξανθήματα παρουσία παρασίτων στο σώμα

Τύποι παρασίτων που προκαλούν αλλεργίες

Δεν είναι όλα τα ελμινθία και τα πρωτόζωα αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αρνητική αντίδραση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τέτοιων παρασιτικών παθογόνων.

 1. Μονοκυτταρικοί οργανισμοί ή λάμπλια. Μπορούν να οδηγήσουν σε νευροδερματίτιδα, έκζεμα και νευροδερματίτιδα στα παιδιά. Διαταραχές συμβαίνουν στην εργασία των εντέρων, ο ύπνος επιδεινώνεται, παρατηρείται ερεθισμός στο πλαίσιο σοβαρού κνησμού του δέρματος
 2. Helminths - Echinococcus, roundworm, Toxocara. Τέτοια παράσιτα προκαλούν κνίδωση, οίδημα, φαγούρα, κακή αναπνοή και άσθμα στους ανθρώπους. Επιπλέον, οι προνύμφες Ascaris μπορούν να σχηματίσουν εστιακή νέκρωση στο σώμα, προκαλώντας σοβαρή φλεγμονή των προσβεβλημένων ιστών.
 3. Μύκητες, βακτήρια, ιοί. Τέτοιοι οργανισμοί ονομάζονται μολυσματικά αλλεργιογόνα, τα οποία προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα πιο επικίνδυνα παράσιτα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα σκουλήκια και τα λάμπλια. Οι αρνητικές επιπτώσεις τους στο σώμα εμφανίζονται με δύο τρόπους. Πρώτον, τα ελμινθών δηλητηριάζουν ανθρώπινα όργανα και συστήματα με τα προϊόντα της ζωτικής τους δραστηριότητας. Δεύτερον, υπάρχει οξεία δηλητηρίαση με ουσίες αποσύνθεσης από νεκρούς.

Ελμινθές από το ανθρώπινο σώμα

Αιτίες και σχέση

Για να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ σκουληκιών και αλλεργιών, πρέπει να γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους ορισμένα σκουλήκια προκαλούν αυξημένη ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος σε ενήλικες και παιδιά.

Οι σκουλήκια και οι τοξοκάρες διαταράσσουν τις μεταβολικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα και ως εκ τούτου στερούν από σημαντικά ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες. Αυτό αποστραγγίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και αρχίζει να αντιδρά βίαια. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα, δύσπνοια, δυσλειτουργία του στομάχου και των εντέρων.

Ένας άλλος λόγος για την εμφάνιση παρασιτικής αλλεργίας είναι η τοξική επίδραση των αποβλήτων των σκουληκιών. Οι επιβλαβείς ουσίες δηλητηριάζουν τη λεμφαδένα και το αίμα του ανθρώπου.

Επιπλέον, τα παράσιτα έχουν καταστροφική επίδραση στην εντερική χλωρίδα. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί αρχίζουν να αναπτύσσονται έντονα, γεγονός που οδηγεί σε αντίδραση του σώματος με τη μορφή διαταραχών κοπράνων, φλεγμονωδών διεργασιών και μετεωρισμού.

Κοιλιακός πόνος παρουσία παρασίτων στο σώμα

Οι αρνητικές διεργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ελμινθικών εισβολών οδηγούν σε διαταραχές της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνουν την ευαισθησία του σε ξένα αντιγόνα - μια κατάσταση που πλησιάζει την ανοσοανεπάρκεια. Ως αποτέλεσμα παθολογικών αλλαγών, αναπτύσσονται επικίνδυνες ασθένειες, τις οποίες ένα άτομο δεν συνδέεται με ελμινθικές εισβολές και αντιμετωπίζονται με λάθος φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας έτσι την κύρια αιτία της νόσου.

Συμπτώματα και πορεία της νόσου

Εάν προχωρήσουμε από τη σχέση μεταξύ σκουληκιών και αλλεργιών, τότε τα συμπτώματα μιας αρνητικής αντίδρασης του σώματος στα παράσιτα μοιάζουν με τυπικές αλλεργικές εκδηλώσεις. Συνήθως επηρεάζονται περισσότερο το δέρμα και το πεπτικό σύστημα, και μερικές φορές οι αεραγωγοί.

Τα κύρια συμπτώματα αλλεργίας στα σκουλήκια:

 • Εξανθήματα διαφόρων εντοπισμών με τη μορφή κνίδωσης, εκζέματος, δερματίτιδας.
 • Μείωση του βρογχικού αυλού, βρογχόσπασμος, ανάπτυξη άσθματος.
 • σοβαρός κνησμός, κοκκίνισμα του δέρματος, φουσκάλες και πρήξιμο.
 • σοβαρός βήχας, πυρετός, πυρετός
 • ρινική καταρροή, πρήξιμο των βλεφάρων, των χειλιών, κιτρίνισμα του δέρματος.

Σπουδαίος!Το στάδιο της όψης των Ascaris και Echinococcus μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ. Όλα εξαρτώνται από τον αριθμό των παρασίτων και την κατανομή τους στα εσωτερικά όργανα.

Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά προκαλούνται από λάμπια. Προκαλούν την ανάπτυξη εκζέματος, ατοπικής δερματίτιδας. Το δέρμα του παιδιού καλύπτεται με πυώδη ακμή ή τραχιά πλάκα. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι ορατές στη φωτογραφία.

Εξάνθημα στο πρόσωπο που προκαλείται από παράσιτα

Τα πρώιμα συμπτώματα είναι σχεδόν αόρατα. Εντατικοποιούνται με την έντονη ανάπτυξη ελμινθικών εισβολών. Σταδιακά, η ανοσία μειώνεται, τα μολυσμένα παιδιά και οι ενήλικες κρυώνουν πιο συχνά, έχουν συνεχή κακουχία, κόπωση, μειωμένη όρεξη και εντερικές διαταραχές

Οι άνθρωποι σπάνια συνδέουν τέτοιες εκδηλώσεις με σκουλήκια και δεν συμβουλεύονται αμέσως γιατρό. Σε αυτήν την περίπτωση, η ασθένεια επιδεινώνεται και η κατάσταση επιδεινώνεται.

Μέθοδοι θεραπείας

Για να απαλλαγείτε από αλλεργικές εκδηλώσεις, πρέπει να απαλλαγείτε από την αιτία της εμφάνισής τους. Η θεραπεία πρέπει να στοχεύει κυρίως στην καταστροφή των παρασίτων, των αυγών και των προνυμφών τους. Επιπλέον, ο γιατρός επιλέγει φάρμακα για την απομάκρυνση των τοξικών προϊόντων αποσύνθεσης των νεκρών ελμινθών από το σώμα.

Φαρμακευτική φαρμακευτική θεραπεία

Τα ναρκωτικά μπορούν να συνταγογραφηθούν ως πορεία ή ως εφάπαξ δόση. Η μέθοδος και η δοσολογία επιλέγονται από τον γιατρό.

Η θεραπεία πρέπει να συμπληρώνεται με κλύσματα καθαρισμού. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών ελμινθών, των αυγών τους και των απορριμμάτων από το ανθρώπινο σώμα γρήγορα, μειώνοντας έτσι τη δηλητηρίαση. Οι διαδικασίες εκτελούνται καλύτερα 12-14 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Καθαρισμός κλύσματος για την απομάκρυνση των παρασίτων

Οικιακές θεραπείες

Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν έχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Συνιστάται η υποστήριξη της παραδοσιακής θεραπείας με λαϊκές θεραπείες. Το κύριο πράγμα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Αφέψημα φύλλων καρυδιάς

Ρίχνουμε φρέσκες πρώτες ύλες (300 g), 1 λίτρο νερό και σιγοβράζουμε για 25–35 λεπτά. Στραγγίστε το υγρό και πάρτε 0, 5 φλιτζάνια το πρωί και το βράδυ για μια εβδομάδα.

Φύλλα καρυδιάς για την απομάκρυνση των παρασίτων

Έγχυση μαυρίσματος και αψιθιάς

Βάλτε ίσα μέρη του φυτού (50 g το καθένα) σε ένα βάζο λίτρων και ρίξτε 750 ml βραστό νερό. Σουρώστε την έγχυση, χρησιμοποιήστε 200 ml δύο φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα.

Tansy για την αφαίρεση των παρασίτων

Κλύσματα γάλακτος σκόρδου

Βράστε ένα γαρίφαλο σκόρδο σε 250 ml γάλα μέχρι να μαλακώσει. Περάστε το ζωμό από ένα cheesecloth και ξεκινήστε τη διαδικασία. Δοσολογία: 200 ml για ενήλικες, 25 έως 50 ml για παιδιά (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού). Η πορεία της θεραπείας περιλαμβάνει 5 διαδικασίες.

Σκόρδο για την απομάκρυνση των παρασίτων από το σώμα

Καθαρίστε κλύσματα σόδας

Αραιώστε 30 g σόδας σε 2 λίτρα νερού (22-25 βαθμούς). Κάντε ένα κλύσμα 10-12 ώρες μετά τη λήψη ανθελμινθικού.

Οι λαϊκές θεραπείες για την καταπολέμηση των ελμινθών είναι αποτελεσματικές εάν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την κύρια θεραπεία.

Σόδα για την απομάκρυνση των παρασίτων από το σώμα

Πρόληψη παρασίτων

Λόγω του γεγονότος ότι τα ελμίνθια μπορούν να συσχετιστούν με αλλεργικές εκδηλώσεις, πρέπει να προσπαθήσετε να αποτρέψετε την είσοδό τους στο σώμα.

 1. Συμμόρφωση με τους κανονισμούς υγιεινής. Το μεγαλύτερο μέρος της παρασιτικής προσβολής συμβαίνει ακριβώς μέσω βρώμικων χεριών (ειδικά σε παιδιά).
 2. Προσεκτικός χειρισμός των τροφίμων. Το κρέας και τα ψάρια πρέπει να τηγανίζονται, να βράζονται ή να αλατίζονται καλά. Ξεπλύνετε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα με άφθονο νερό.
 3. Για να έχετε κατοικίδια. Εάν οι γάτες ή τα σκυλιά ζουν στο σπίτι, πρέπει να παρακολουθήσετε την κατάστασή τους (έγκαιρη αποξήρανση, εμβολιασμός), την υγιεινή του δίσκου και τα δοχεία τροφίμων.

Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα μέλη της οικογένειάς σας από επικίνδυνες λοιμώξεις από ελμίνθους.

Μερικοί τύποι σκουληκιών μπορούν στην πραγματικότητα να προκαλέσουν αλλεργικές εκδηλώσεις με τη μορφή κνίδωσης, δερματίτιδας και εκζέματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί άσθμα, οίδημα του Quincke και αναφυλακτικό σοκ. Επομένως, με αισθητή μείωση της ανοσίας (συχνές κρυολογήματα, κόπωση, απώλεια όρεξης, απάθεια και νευρικότητα), συνιστάται να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η πηγή της αλλεργίας, τόσο καλύτερη θα ανταποκριθεί η ασθένεια στη θεραπεία.